Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Test: 5 navigationsappar för surfplattan

20 februari 2013 – 23:41 21 kommentarer

Navigationsappar med digitala sjökort är ett smidigt verktyg som med ett pris på några hundralappar gör att fler har råd att skaffa digitala sjökort. Men den billigaste är gratis.

Surfplattans nackdelar är att den är känslig för stötar och fukt. Jag har köpt ett överdrag som ger extra skydd, men en fast monterad plotter är nästan alltid bättre skyddad. Ipads skärm är mycket känslig för solreflexer. Men surfplattan kan göra så mycket mer än vad en plotter kan – hämta information, mejla, titta på film eller låta barnen spela spel.

De flesta navigationsappar kan naturligtvis visa position på skärmens sjökort, ofta också en fartvektor (ett streck som talar om var man är om en viss tidsperiod normalt är det en minut mellan varje tvärstreck). Med lite tur kan man också välja för upp, kurs upp eller nord upp vilket kan göra det lättare att tolka informationen (normalt nord upp, men kurs upp kan utnyttja skärmen bättre). Ett särskilt nattläge kan också vara bra, även om surfplattor kan reglera ljusstyrkan till en del.

Navigationsapparna har också funktioner där användarna kan dela information med varandra, främst bilder och hamntips men det talas också om djupinformation så småningom.

Under ett par år har jag testat appar på Ipad och kommer nog inte att gå tillbaka till en vanlig plotter.

Testade appar är i denna omgång:

Bäst i detta test blev Eniros app, framförallt är den prisvärdast!

Läs också tidigare artikel om navigationsappar och 17 appar som fungerar ombord.

iNavX (379 kronor för app, sjökort kostar extra) 88 SEA (699 kr) är ytterligare ett par någorlunda populära program som jag inte testat ännu.

21 kommentarer »

  • Ronny skriver:

    Hejsan
    Jag använder Samsung tab3 (SM-T805). Den är ljusstark och kör Seapilot där man kan ladda ned kartorna. Kostar endast 150 kr året. Har upptäckt att plattan drar en del ström, när man har fullt ljus på, men det är bara att koppla in laddsladden hela tiden. Det finns väldigt många olika laddsladdar och det är enbart de som klarar 2,4 Ampere som är intressanta. Givetvis måste omvandlaren klara denna strömmen också. Vill men betala lite mera, så finns ju ais möjlighet i programmet.

  • Micke W skriver:

    Hej Palle

    Jag skulle satsa på NV Verlags (gratis) app med sjökortpaketen ”Binnen 1” och ”Binnen 2” (kostar cirka €34,80/styck med papperskort inkluderade) eller Navionics Europe HD för 695 kronor.

    //Micke W

  • Palle Lindkvist skriver:

    Hej
    Jag skall gå i kanalerna norr om Berlin om någon vecka, startar i Fürstenberg.
    Vad föreslår ni för sjökortprogram för en sådan resa?

  • Peter Priebe skriver:

    Hej,
    jag har både 88 SEA och Eniro på sjön som komplement. Det stora problemet tycker jag är att surfplattan drar mer ström än den laddar när man använder programmen (använder bara ett i taget och aldrig något annat program) Har en Samsung tab 4

  • Johan Boström skriver:

    Hej Håkan!
    Vi kommer att publicera ett nytt test av navigationsappar inom kort och förtydligar där att Eniro endast har Sjöfartsverkets sjökortsunderlag.

    /Johan Boström, redaktionen

  • Håkan Elvin skriver:

    Hej Johan. Jag är en grön nybliven båtägare med hemmahamn i Landskrona och har börjat använda ” på sjön” appen. Riktigt bra. På Sverigesidan vill säga! Danmark är ett helt blankt land enligt den! Den informationen kan vara bra för folk här i krokarna. Mvh Håkan

  • Johan Boström skriver:

    Hej Manne,
    Det här testet har några år på nacken och ett nytt test kommer nästa vecka. Men för att svara på din fråga så finns det appar som med gps och nedladdade kartor fungerar som en traditionell plotter. /Johan Boström

  • Manne skriver:

    Om man inte har uppkoppling på surfplattan kan man väl inte se var man befinner sig? Det blir liksom bara en karta att navigera efter?

  • Ellen skriver:

    Den bästa surfplattan att ha på sjön är en som är både vattentålig och har bra ljus i solsken. Sony Xperia tablet Z-serien har dessa kriterier. Behövs inget vattenfodral och bilden är knivskarp även i sol.
    Sedan gäller det bara att hitta en bra app som ska fungera utan internetuppkoppling d.v.s. med nedladdade sjökort. Bra kontraster och enkel meny är det viktigaste. Kartbilden ska också stämma väl med verkligheten även i utzoomat läge. Varning för Navionics i detta avseende.

  • Micke skriver:

    Absolut, det är åtminstone iPads största nackdel. En plotter är mycket mer ljusstark.

    Och tyvärr på natten är det svårt att få en bra nattbild. Seapilot och Transas iSailor är de enda ios- apparna med nattvisning.

    Micke

  • Pelle skriver:

    Ingen som upplever att en surfplatta har för dålig ljusstyrka på skärmen en solig dag i en öppen båt??

  • Lars Ericson skriver:

    Tack Gustav Eklöf,

    ursäkta namnförväxlingen.

    Det var lite knepigt att få igång kartorna men det gick till slut, tack för hjälpen.

    Rent allmänt är Ozi för Android svårare att hantera, skiljer sig radikalt från PC versionen, lite synd.

    Kan jag få kontakta dig direkt för lite mer erfarenhetsutbyte, det känns som om detta forum inte är riktigt rätt?

    Jag finns på ozi@kummelnet.se

    Mvh
    Lars E

  • Per-Olof Kättström skriver:

    Ni glömmer en fördel med traditionell plotter: Den kan kommunicera med andra instrument ombord. Exempelvis AIS, DSC och autopilot.
    Eftersom sjökorten är så mycket billigare till apparna, så avser jag att gå över till dem, men lägga Navionics Silver i min plotter. Det är ett billigt sjökort med färre detaljer än Gold och Platinum. Men Silver duger för att visa AIS och som reserv om plattan skadas. Navionics säljer inte Silver, utan den levereras bara med plottrar, men man kan köpa exemplar av andra. Bara sök på Internet.

  • Gustaf Eklöf skriver:

    PS
    Attans, glömde att du måste få över de översatta korten till din Android-padda. Min har USB-ingång så jag använde en vanlig USB-sticka men det går väl lika bra på andra sätt via WiFi eller Bluetooth el dyl.
    Vänligen,
    DS

  • Gustaf Eklöf skriver:

    Hej Lars Eriksson,
    vet inte om det är mig du avser med Gunnar Eklöf men …
    Begriper inte hur du fått problem med att hitta översättningsinfo men gör så här:
    Gå in på http://www.oziexplorer.com
    Klicka på Oziexplorer Android som du hittar i vänstermarginalen
    I texten hittar du då länken ”Img2ozf” klicka på den och ladda hem programmet till din PC. Installera och starta. Programmet var för mig helt självförklarande.
    Nu är det bara att börja översättandet.
    Fungerade utmärkt för mig.
    Vänligen,
    Gustaf

  • Per Abrahamsson skriver:

    Hej, Någon som känner till om det finns någon app till Windows 8.1?

  • Micke skriver:

    Calle

    Kan du göra en kort steg-för-steg till detta? Jag kan inte se något uppenbart och enkelt sätt att göra det du beskriver …

    //Micke

  • Calle H skriver:

    Med Eniro kan man navigera utan att vara uppkopplad på nätet. Man laddar och optimerar det sjökortsområde som man är intresserad av via nätet. Sen är det fritt fram.

  • Hitta Rätt skriver:

    Jag har provat PathAway i min androidplatta med mins BSB-sjökort rakt av (utan att behöva mangla om dem), och det har fungerat perfekt tycker jag.
    Har du BSB-kort som är nya så tycker jag att PathWay är något man ska testa.

    Programmet är lättbegripligt, men behöver man så finns det bra filmer på Youtube som visar hur det fungerar (liksom för OziExplorer).

  • Lars Ericson skriver:

    Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med Gunnar Eklöf eller någon annan som vet:
    Jag har lusläst all information om Ozi för Android, jag har också laddat hem och fått igång Ozi på min Samsung tab2.
    Men jag har inte lyckats hitta några anvisningar om hur man konverterar BSB korten som man har i sin PC till något format som Ozi Android förstår.

  • Gustaf Eklöf skriver:

    Jag tycker ni glömde en väsentlig app..
    Oziexplorer finns nu också för Android och dessutom har de ett översättningsprogram för sjökort i .bsb-format.
    Alla som hittils har kört såna på sin PC kan nu lätt gå över till en platta med android operativsystem. Med en ljusstark 10″ skärm så slipper man investera i en plotter och kan använda alla sina kort.
    Fungerar utmärkt för mig