Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Till Irland med mindre båt i sommar?

13 november, 2018 – 10.38 Kommentarer inaktiverade för Till Irland med mindre båt i sommar?

Utmaningen Jester Challenge hyllar långseglaren Blondie Hasler och hans nordiska folkbåt. Men nordiska deltagare lyser med sin frånvaro. Det vill jag ändra på, skriver Jürgen Asp och uppmanar fler soloseglare att hänga med honom västerut i sommar.

Sommaren 2019 ämnar jag och min båt Nanuk delta i soloseglingen Jester Baltimore Challenge. Med längsta båtlängd på 30 fot går starten från Plymouth i södra England den 16 juni till målgången i Baltimore på Irland. Lagom till festligheterna på Baltimore Pirate Festival 21–23 juni.

Jester Challenge är en något annorlunda kappsegling, sprunget ur det som en gång startade 1960 och hette Observer Singlehanded Trans-Atlantic Race, Ostar, från Plymouth till Newport, USA. Namnet Jester är hämtat från en modifierad nordisk folkbåt med djonkrigg som deltog och seglades av den marina uppfinnaren och enastående seglaren Herbert Blondie Hasler (porträtterad i På Kryss nr 4, 2017). Arrangemanget är även en hyllning till Haslers stora innovationer för bland annat självstyrning.

Jester

Blondie Haslers ombyggda folkbåt hette Jester och försvann till havs 1988. I dag finns flera båtar med liknande riggar och självstyrningsteknik.

När Hasler deltog i Ostar 1960 kom han i mål med sin 26-fotare efter 48 dygn på andra plats efter sir Francis Chichester som hade en dubbelt så lång båt!

Ewen Southby-Tailyour har beskrivit Jester Challenge som ett modernt försök att klara sig själv och ta ett personligt ansvar, varigenom enastående seglare utmanar sig själva mot det värsta Atlanten kan kasta på dem för att nå Azorerna eller norra Amerika. Det handlar om det. Det är inte en klubb. Varje seglare tar ansvar för sig själv. Det finns inga följebåtar, säkerhetskontroller eller inträdesavgifter. Eller som någon en gång sa, det är bara en massa härligt galna seglare som gillar att klara sig själva och uppskattar livet till havs.

Jester Challenge har arrangerats flera gånger och året 2018 seglade ett gäng från Plymouth till Newport, Rhode Island. Sommaren 2019 träffas soloskepparna åter för att segla över Irländska sjön till Baltimore och där tänkte jag delta med Nanuk. Seglingen till och från starten är förstås längre än själva utmaningen över Irländska sjön, men jag hoppas få sällskap med andra seglare från Norden som vill hänga på. Det är ju ändå en Nordisk folkbåt som står i centrum. Vill du öka det nordiska deltagandet så läs mer på Jesterchallenge.wordpress.com och kontakta gärna mig för att utbyta information, få tips och råd.

Klaus Jürgen Asp
, Göteborg
jurgen.asp@telia.com

[ Jürgen Asp medverkar regelbundet i På Kryss. I nr 8, 2018, skriver han om Storfidran Goodwin II och i nr 1, 2018, om en vinterfärd runt Skåne. Jûrgen har också illustrerat artiklar och seglar en brittisk Trapper 501, Nanuk. ]

 

 

 

 

 

, , , ,