Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Toatankförslaget uppskjutet

4 april, 2011 – 09.36 Kommentarer inaktiverade för Toatankförslaget uppskjutet

Transportstyrelsens förslag skulle ut på remiss, men nu verkar det behöva omarbetas från grunden.

 

På Kryss reporter Lotta Lanne har talat med Anders Wissler på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning. Anders berättar att remissen för toalettutsläppsförbudet är uppskjuten. Det var planerat att lämna ut remissen i mars. Men nu har juristerna upptäckt att man inte kan lagstifta med strängare regler än vad EUs fritidsbåtsdirektiv anger.

Enligt direktivet skulle alla båtar som är tillverkade efter 1998 med fast toalett ha hålltank och utsugsanordning. Direktivet ändrades dock 2005 och anger nu att nytillverkade båtar endast ska ha anordningar som ”gör det möjligt att installera tank och utsugsanordning”.

– Båtlivsundersökningen visar att det är förvånansvärt många nya båtar som inte har tank och utsugsanordning, säger Anders Wissler. Juristerna menar nu att vi inte kan ha strängare regler än EU-direktivet. Finland, Danmark, Tyskland med flera EU-länder har infört utsläppsförbud. Hur det har kunnat ske undersöks nu. Så för tillfället är det stopp för frågan i Sverige under tiden som juristerna funderar på hur man ska gå vidare.

– Det här är alldeles nytt (4 april 2011) och något information har ännu inte gått ut, berättar Anders Wissler.

/Lotta Lanne