Hem » Ombord

Ombord

Toplicht – entusiasternas butik i Hamburg

29 oktober, 2012 – 13.04 Kommentarer inaktiverade för Toplicht – entusiasternas butik i Hamburg

Många som jobbar med träbåtar känner till Toplicht, en båttillbehörsbutik som är förebilden för hur en bra butik ska se ut och som har massor av spännande prylar och mojänger.

Kanske beror det på att detta familjeföretag servat både skutrenoverare och träbåtsägare ända sedan andra världskriget. I butiken hänger tillbehör från golv till tak; allt från mastringar i ask och bronsbeslag till moderna dyneemalinor och epoxi-kit.

Jag håller (fortfarande) på att bygga om en ”ful” Fingal till vacker dagseglare. Därför håller jag ögonen öppna för inköpsställen som är befriade från det vanliga krafset man hittar i en del båttillbehörsbutiker och stormarknader. Utbudet är tyvärr ofta baserat på lågt pris snarare än hög kvalitet – även om jag tycker mig se en viss ljusning i en del butiker och på vissa webbplatser.

Att komma in i Toplichts butik, som ligger undangömd i ett tvivelaktigt område en pendeltågsstation västerut efter stora järnvägsstationen Altona, ger en skön känsla. De olika produkterna finns i ett exemplar, uppsatta i hyllor och på träskivor. Det gör utbudet överskådligt – när man valt eller har frågor får man personlig betjäning över disk. Man kan ställa frågor och få vettiga svar, eftersom personalen jobbat med tusentals kunder som säkert haft lika kluriga frågor som jag.

Denna gång letade jag efter ett beslag för waterstaget, som ska fästas i fören precis i vattenlinjen på Fingal. Vi diskuterade dragriktningar och Gunter Kersten kollade upp brottgränsen för 1 x 19 rostfri vajer i Ø 6 millimeter – och föreslog ett par lösningar eftersom ett specialiserat beslag saknades. Kontentan blir nog att jag tillverkar ett speciellt beslag.

Som kund i butiken kände jag att jag fick en service som inte är lika vanlig i Sverige. Det är en anledning till att man bör avvakta med sina inköpsbeslut tills man frågat specialisterna på båtmässan. Glädjande nog – och i ärlighetens namn – finns det många mycket kunniga anställda i våra svenska butiker också.

Pendeltåget S1 mot Wedel går hit, man kan åka hela vägen från flygplatsen om man vill. Stationen heter Behrenfeld, därifrån är det 150 meter att gå.
Mer info på www.toplicht.de