Nyheter Säkerhet
Träffad av blixten i båten
Under ett kraftigt åskoväder i helgen slog blixten ner i en liten fritidsbåt norr om Vinga i Göteborgs skärgård.
Ombord på båten befann sig en man i 50-årsåldern och hans son i 20-årsåldern. På söndagseftermiddagen slog sonen larm om att pappan träffats av en blixt. I väntan på Sjöräddningens ambulansbåt påbörjade sonen hjärt- och lungräddning. Båda fördes senare till sjukhus där pappans tillstånd beskrevs som allvarligt, men stabilt enligt SVT Nyheter Väst.
Att en person träffas av blixten är ytterst ovanligt. Risken har uppskattats till omkring 1 på cirka 3 000 under ett 80-årigt liv. Farligast är att träffas direkt av blixten eller att träffas av en sidourladdning direkt in i huvudet. Det kan innebära dödlig utgång eller svår elektrisk chock och svåra brännskador, enligt SMHI. I Sverige drabbas varje år fem-tio personer. De allra flesta överlever och enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg är det bara cirka ett av fem blixtnedslag som får en dödlig utgång.
Blixten är närsynt. Mastens topp och ca 45 graders vinkel. Om blixtens joniseringspelare är utanför vinklen träffas vattnet inte båten. Om innanför träffas masten och går vidare ner i vattnet via masten. Masten bör jordas med flera kölbultar likaså vanten..Då undviker man hål i båten. Elektronik går inte att skydda. Sitt i förpiken fötterna upp mellan mast och förstag. då är man skyddad.
Kommentar till Peter Hansen:
Jag tror det kan vara en god ide att krypa ner under täck och placera sig långt från mast/maststötta och ev förstagsprofil som möjligt. Ev kablar från vanten ner i sjön som många pratat om tror jag är värdelösa.
Blixten följet något ledande med stor yta och vant och stag är inga kandidater.
Gustaf
Jag undrar om det är mera säkert om man går under däck, t ex i en segelbåt, om ett åskväder passerar?
Mina tankar går till de drabbade hoppas på fullständig återhämtning och ett snabbt tillfrisknande
Jonas