Läsvärt Nyheter
Tragiskt och fascinerande om solosegling
I mars har filmen om Donald Crowhursts fascinerande och tragiska försök att segla solo non-stop jorden runt svensk premiär. I år är det femtio år sedan Crowhust kastade loss och aldrig har så många amatörer planerat solosegling jorden runt som i dag.
[ Se den långa trailern för The Mercy nedan. ]
Ett sextiotal seglare planerar att starta sina seglatser solo jorden runt non-stop i år. Anledningen är framförallt de två arrangemang som uppmärksammar femtioårsjubileet av Sunday Times utmaning om trofén Golden Globe 1968. Trofén gick till den som först klarade av att segla ensam från norra halvklotet, runda Antarktis och återvända till startpunkten. Den enda som tog sig tillbaka till Europa non-stop var britten Robin Knox-Johnston (läs mer i På Kryss nr 7, 2017) men fransmannen Bernard Moitessier uppmärksammades så småningom minst lika mycket för sitt avbrutna deltagande. Trots stora chanser att vinna utmaninge när Moitessier passerat Kap Horn seglade han istället vidare till Stilla havet, en betydligt längre sträcka än finalen mot Europa. Arrangemanget Longue Route 2018 uppmärksammar Moitessiers gärning med 24 startande inklusive svenske Anders Eriksson. Golden Globe Race 2017 har 38 startande.
Minst fyra svenska seglare planerar nu att segla jorden runt på egen hand non-stop. Den erfarne långseglaren, skepparen och kryssarklubbaren Anders Eriksson deltar i Longue Route (läs mer i På Kryss nr 9, 2017) och en seglare från Stockholm, som vill vara anonym, planerar att starta sent i vår. Carl Rosell, som är den svensk som hittills kommit längst i ett försök att segla jorden runt, utesluter inte ett nytt försök. Magnus Reslow har efter en skada valt att skjuta på sin start tills vidare. Alla fyra seglare har ambitionen att bli förste svensk att göra solovarvet.
Lyckligtvis är ingen av de svenska startande i närheten av Donald Crowhursts omständigheter. Crowhurst var inte alls van vid långfärd på öppet hav och startade med en knappt färdig plywoodtrimaran. Under ekonomisk press ställdes han inför faktum att han skulle förlora utmaningen eftersom han seglade för långsamt. Att fortsätta seglatsen i Södra oceanen skulle vara dödsdömt, men att avbryta skulle innebära förnedring och stora ekonomiska skulder. Hur han hanterade den situationen framgår av den uppriktiga loggbok han förde under hela resan. Mer om Crowhursts öde ska vi inte avslöja här mer än att det fördes mer än en loggbok ombord på trimaranen. Filmen The Mercy är baserad på Crowhurts loggböcker, boken A voyage for madmen och intervjuer med anhöriga. Ovanlig stor möda, i filmsammanhang, har lagts på att skapa en trovärdig miljö ombord på Crowhursts båt.
Oscarsbelönade Colin Firth spelar Donald Crowhurst och Rachel Weisz har rollen som Clare Crowhurst. Regi av James Marsh som passande nog kommer från Cornwall.
The Mercy har svensk premiär den 30 mars på Svenska bios biografer. Se trailer nedan:
Johan Boström
johan@pakryss.se
Har läst boken, den ger perspektiv på människans och kanske speciellt oss mäns,
drivkrafter. Tänkte faktiskt på Andres försök att flyga ballong över nordpolen.
Han insåg antagligen tidigt att det var dömt att misslyckas, men löpte ändå linan ut och tog andra med sig ini döden. Kanske/förmodligen av prestigeskäl.
Likadant med denne ensamseglare, men ”offren” här är ju hans familj.
Skall absolut se den filmen och hoppas den håller minst upp till bokens kvalitet.
Kan vara en bra film, men jag har lite svårt med filmer om misslyckanden.