Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Transformers och katamaraner hetast i Genua

11 oktober 2016 – 12:33 Kommentarer inaktiverade för Transformers och katamaraner hetast i Genua

Från Italien kommer båtformerna som sätter trender och pekar mot framtiden. Höstens Genuamässa dominerades av katamaraner, designprofilerade motorbåtar och så kallade transformers, rapporterar Kjell Johansson.

Båtmässan i Genua hör till de viktigaste inom super yachts och en viktig mötesplats för den som vill träffa de tongivande inom segmentet. Italien samlar också några av världens mest framstående företag inom desigprofilerade stora lyxjakter som Perini Navi och CRN Yacht.
Men Genua är mer än det! Mässan är en av världens viktigaste trendsättare inom båtdesign. Förenklat kan man säga att Genua är för båtvärlden vad Milano är för modevärlden.

På en yta av hundratusen kvadratmeter vatten och dubbla ytan mässpaviljonger presenteras det tillverkarna hoppas ska bli framtiden inom båtvärlden. På årets mässa visade de 900 utställarna upp mer än 1400 båtar. Majoriteten är öppna för alla, men ett åttiotal kräver speciell inbjudan.
Tre trender var tydliga och kommer sannolikt lämna spår inom den större båtvärlden.

1: En satsning på motorbåtar i storleksklassen 20 – 40 fot!
Varven profilerar sig med vassa kanter, släta ytor och svarta eller grafitgrå skrov, eller som ett flertal utställare visade upp: runda klassiska snipformer med stora badplattformar, gärna med klinkbyggda skrov.
Genuamässan

2: Katamaraner, katamaraner och åter katamaraner. Ofta med hydrauliska lösningar där vägg och skjutdörrspartiet viks upp under taket som en garagedörr. Supersmart, funktionellt och lika enkelt som genialt.
Genuamässan

3: Transformer-båtar. Båtar som med en knapptryckning förvandlar den smala och ofta lite instängda durkytan till en dansbana! Antingen genom utdragbara sidor eller utfällda skrovsidor i kombination med enorma badplattformar. Tekniken finns på båtar i olika storlekar och på olika skrov, till och med på ribb-båtar.
Genuamässan
Genuamässan

Kjell Johansson
redaktion@pakryss.se

, , ,