Hem » Nyheter

Nyheter

Tre av sex trimaraner har brutit Route du Rhum

6 november, 2018 – 14.40 Kommentarer inaktiverade för Tre av sex trimaraner har brutit Route du Rhum

På tisdagen kapsejsade trimaranen Banque Populaire IX i solokappseglingen Route du Rhum över Atlanten. Haveriet är det tredje i trimaranklassen och därmed har halva startfältet brutit.

Klassiska Route du Rhum har i år för första gången en svensk deltagare, Mikael Ryking. Ryking seglar i klassen med 40-fots enskrovsbåtar och han ligger just nu, med drygt 3000 sjömil kvar, på plats 27 av 53 båtar efter att stadigt ha passerat sina konkurrenter. Han meddelade på tisdagen att allt är väl ombord och ser de senaste dagarnas oväder och våldsamma sjö som att ”Moder natur testar mig”.

Den snabbaste klassen är de stora trimaranerna där stjärnseglare som Armel Le Cléac’h, Francis Joyon och Francois Gabart är skeppare. Men de kraftiga lågtrycken på Atlanten de senaste dagarna har skapat hög sjö som har ställt till det för de snabba stora trimaranerna som passerat norr om Azorerna. Senaste haveriet var den 32 meter långa och 23 meter breda Banque Populaire IX som gick runt på tisdagsförmiddagen med Armel Le Cléac’h som skeppare. I kulingvindar och fem meter höga vågor slets babords skrov av. Båten gick runt med skepparen inne i mittskrovet. Armel aktiverade sin epirb manuellt och meddelade att han är oskadad och avvaktar att bli hämtad av ett fartyg eftersom avståndet till land är för långt för en räddningshelikopter. Haveriplatsen ligger drygt 300 sjömil nordost om Azorerna och cirka 450 sjömil från Portugal.
Armels haveri var det tredje med en trimaran i racet. Tidigare har Seb Josse brutit av flera meter av styrbords skrov i fören och Thomas Covilles Sodebo Ultim har också brutits sönder i den svåra sjön. De två första haveristerna har gått till säker han i Spanien för egen maskin.

Även tre enskrovsbåtar har råkat illa ut. Isabelle Joschkes Imoca bröt masten liksom Sam Goodchilds Mach 40 med det udda namnet Narcos Mexico. Både Isabelle och Sam går för egen maskin eller nödrigg mot Frankrike. Samantha Davis har brutit efter att hennes Imoca Initiatives Coeur har visat tecken på brister i skrovet, delaminering. Även Samantha seglar nu mot Frankrike.

Maxi Edmond de Rothschild

Seb Josses Maxi Edmond de Rothschild sedd från ett flygplan efter att styrbords skrov stumpats.

LÄS MER: Route du Rhum [ engelsk text ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se