Vilka är dina tre favorithamnar i Sverige och varför? ­– Jag älskar vår hemmahamn, Skanör i Skåne. Inte bara för att det är vår hemmahamn utan för att den är genuint mysig. Det är inte bara ..." /> Tre snabba frågor: Möt Thomas Veber, författare och långfärdsseglare som precis har avslutat en ”coronasegling” runt Europa och på tre veckor seglat hem sin båt från Medelhavet till Skanör. | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Tre snabba frågor: Möt Thomas Veber, författare och långfärdsseglare som precis har avslutat en ”coronasegling” runt Europa och på tre veckor seglat hem sin båt från Medelhavet till Skanör. | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Tre snabba frågor: Möt Thomas Veber, författare och långfärdsseglare som precis har avslutat en ”coronasegling” runt Europa och på tre veckor seglat hem sin båt från Medelhavet till Skanör.

27 juli 2020 – 08:00 Kommentarer inaktiverade för Tre snabba frågor: Möt Thomas Veber, författare och långfärdsseglare som precis har avslutat en ”coronasegling” runt Europa och på tre veckor seglat hem sin båt från Medelhavet till Skanör.
Tre snabba frågor: Möt Thomas Veber

Vilka är dina tre favorithamnar i Sverige och varför?

­– Jag älskar vår hemmahamn, Skanör i Skåne. Inte bara för att det är vår hemmahamn utan för att den är genuint mysig. Det är inte bara en parkeringsplats för båtar utan en levande hamn full av liv med optimistjollar, fiskare och vanligtvis också båtar från alla länder runt Östersjön. Här finns underbara stränder där man kan börja dagen med ett dopp och mysiga små caféer så att dagen kan avslutas med ett glas. Vill man inte ligga i hamnen finns det rika möjligheter att ankra utanför under gynnsamma förhållanden.

Utklippan är en trevlig hamn på två små ensamliggande öar söder om Karlskrona. Det kan vara många båtar där på natten, men stannar man över dagen har man ofta hela ön för sig själv. Det är den mest rogivande upplevelse man kan tänka sig. Sälarna vakar nyfiket över en och ser till att det alltid finns naturupplevelser. Fåglarna är överallt och ljuset är magiskt. Man kan gratis låna små jollar och ro till den andra ön där det är en fantastisk utsikt från fyren och ett trevligt bemötande på den lilla puben – om den är öppen.

Marstrand i Bohuslän är raka motsatsen till Utklippan. På den lilla ön är det liv och många båtar. Smockfulla cafeér, restauranger och pubar blandar sig med vackra skärgårdshus i en röra som påminner om en storstad. Men ändå finns den lugna skärgårdskänslan där. Att börja morgonen med en kaffe på Bergs Konditori och se på när ön och skärgården vaknar till liv är alltid trevligt.

Vad måste du alltid ha med dig ombord?
­– Min gitarr och min anteckningsbok. Jag spelar faktiskt bara när vi är på båten för man blir ju så glad av musik och sång. Anteckningsboken för att jag alltid får idéer till nya böcker och historier när vi seglar.

Dela med dig av ett seglarminne som har etsat sig fast hos dig?
– För några år sen seglade vi från Visby på Gotland till Fårön. Det skulle bara ha tagit några timmar, men vinden vred emot, ökade, och samtidigt började det regna. Vi var sjösjuka, kalla och trötta när vi kom fram till Fårön i skymningen. Vi ankrade utanför hamnen, startade värmaren, tände fotogenlampan och gjorde varm choklad. Det är den bästa varma choklad vi någonsin har druckit. I många timmar satt vi och spelade kort, drack varm choklad och mös. Den seglatsen är för mig hela essensen med att segla: Ibland kan det vara lite jobbigt, men belöningen är alltid värt det. Den varma chokladen hade inte alls varit lika god om vi hade druckit den hemma i huset.

Läs också På Kryss intervju med Thomas Veber. Artikeln finns i utgåva nummer 2 och går att läsa som papperstidning eller som inloggad medlem.