Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Två skönheter till salu

25 maj 2010 – 06:22 Kommentarer inaktiverade för Två skönheter till salu

Foto: Berthon brokage UK

Segelfartyget HMS Bounty, kopia av den ursprungliga Bounty från myteriet på Bounty och ketchen Gypsy Moth IV, Sir Francis Chichester yacht som han seglade ensam runt jorden 1966, är båda till salu just nu.

Gypsy Moth IV gjorde en andra jordenruntsegling, men gick på ett korallrev vid Rangiroa i Stilla havet 2006. Hon reparerades och fullföljde seglingen jorden runt. Hon har efter återkomsten till England legat i Cowes, där har stiftelsen UK Sailing Academy(UKSA) har haft hand om henne. UKSA har använt Gypsy Moth IV för att seglarkurser med ungdomar och betalande allmänhet.
Nästa skönhet som är till salu är det tremastade skeppet HMS Bounty som är en kopia av det ursprungliga skeppet Bounty som byggdes 1784, och var den båten där det verkliga myteriet ägde rum. Efter en omfattande renovering fram till 2006 seglade HMS Bounty ut på en världsturné 2007. Seglatsen gick från Novia Scotia till Storbritannien för att återskapa kaptens Blighs ursprungliga seglats som startades 1787. Färden gick vidare till Afrikas Godahoppsudden, Nya Zeeland och Tahiti. Sedan gick färden vidare till Pitcairn, Påskön och Galapagos och slutligen återvände hon till USA via Panamakanalen i januari 2009. Priset är satt till 4,9 miljoner US dollar.

,