Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Tylösand avslutar sommaren med SM i havslivräddning

12 augusti, 2015 – 09.31 Kommentarer inaktiverade för Tylösand avslutar sommaren med SM i havslivräddning
SMlivräddning

Bild: Livräddarna Tylösand

Under året arrangerar Svenska Livräddningssällskapet ett flertal tävlingar och träningsläger i Livräddning runt om i Sverige, och en av höjdpunkterna är SM i havslivräddning. Lördagen den 15 augusti är det dags för de tävlande att mötas i Tylösand och avgöra vilka som blir årets vinnare.

Sporten är fortfarande ganska okänd i Sverige, men desto större i Europa och länder som Australien, Nya Zeeland och USA. Där lockar tävlingarna allt större publik och det finns även en internationell grupp som propagerar för att Livräddning ska bli en OS-gren.

Svenska Livräddningssällskapet har sedan 1960-talet bedrivit organiserad utbildning och träning av instruktörer och personal inom olika yrkeskategorier i Livräddning. Utbildningen är godkänd över hela världen vilket betyder att man som utbildad livräddare kan åka till exempelvis Tyskland, England eller Australien och bevaka stränder.

Svenska Livräddningssällskapet har även arrangerat tävlingar i Livräddning som sport sedan 1980-talet och ser att intresset för företeelsen sakta börjar öka.

– Livräddning handlar om flera olika saker – livräddning för att klara sitt eget eller en annans liv i en akut situation, livräddning som en del i sin profession och livräddning som sport & tävling. Det är en fartfylld, dynamisk och spännande sport som är väldigt rolig att se och följa, säger Svenska Livräddningssällskapets Generalsekreterare Karin Brand.

Att tävla i Livräddning kräver en kombination av god fysik, vattenkunskap och mental styrka då grenarna innefattar simning, paddling, löpning och styrka samt första hjälpen moment. Sporten utövas i bassäng och hav och deltagarna tävlar såväl individuellt som i lag. Material som används i de olika grenarna är exempelvis livboj, räddningsdocka, räddningslina och räddningsbräda.

redaktion@pakryss.se

, , , ,