Hem » Ombord

Ombord

Tyska seglare om Sverige

8 juli 2011 – 08:18 Kommentarer inaktiverade för Tyska seglare om Sverige

I Kryssarklubbens uthamn Stugvik på Stora Ålö i Gryts skärgård träffade jag på tyska paret Ursula och Klaus Bläcker som seglat sin grundgående fällkölsförsedda Southerly 115 i 10 år i svenska vatten.

Paret Bläcker hade seglat på många andra platser i Europa men hade nu inte ögon för några andra vatten än svenska ostkusten. Under många år hade de sin förra båt i Holland, men hamnarna är små och överfulla. I Sverige upplever de att det finns gott om plats och att svenskarna är trevliga och framförallt ärliga – de tycker att de ibland upplevt att båtturister skörtas upp längre ner i Europa.

Paret Bläcker bor i Werder nära Potsdam i Berlintrakten men har båten ute vid kusten och seglar varje år upp till Sverige över Bornholm. Favoriterna på ostkusten är småhamnar som Pataholm och Ekenäs, men det var första gången de var i Stugviken. De hade fått tipset av en annan tysk båt dagen innan, och tyckte att denna typ av mindre hamn var den typ som de sökte.

De har tidigare seglat både i Bohuslän och i Stockholms skärgårdar men tyckte det var för mycket båtar. St Anna och Gryt hade allt de önskade av sina dryga två månader långa semestrar.

– Jag hoppas bara att inte fler tyskar upptäcker Svenska ostkusten, detta vill vi inte gärna dela med oss, säger Klaus med ett leende.