Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Ungdomar sökes för segling med äldsta segelfartyget

26 februari, 2019 – 08.15 Kommentarer inaktiverade för Ungdomar sökes för segling med äldsta segelfartyget

Under två veckor i sommar ska Sveriges äldsta fungerande segelfartyg, M/S Mina, segla i Vättern. Nu bjuds ungdomar in för att delta. Inga tidigare kunskaper av den här typen av segling krävs, men man behöver känna till hur en segelbåt fungerar.

– Vi har plats för fyra-fem ungdomar samtidigt, men kommer att ta emot fler då alla förmodligen inte vill vara med båda veckorna. Det blir en unik möjlighet både att uppleva segling på ett annorlunda sätt, och få bidra till att kunna bevara M/S Mina, säger initiativtagaren och dokumentärfilmaren Thom Britten-Austin.

Ett av syftena med seglingen är nämligen att dra in pengar så att ägaren, föreningen Vänergaleasen Minas vänner, får möjlighet att behålla fartyget och göra nödvändigt underhåll.

Därför kommer M/S Mina att göra åtskilliga stopp längs Vätterns kust, för att erbjuda underhållning och kortare turer för allmänheten.

I samband med seglingen ska även ett av Vätterns mysterier klaras upp, enligt Thom Britten-Austin. Han ska under seglingen bland annat filma i den djupaste delen av Vättern, strax söder om Visingsö.

– Ingen vet vad som finns nere i den 100 meter djupa avgrunden. Enligt en folksägen bor ett odjur här. Mer sannolikt är att vi hittar spår från förlisningar, då avgrunden ligger under en slags farled som har använts såväl sommar- som vintertid under ett helt millennium, säger han.

Hela seglingen kommer att utmynna i en entimmes dokumentärfilm om fartyget och Vättern.

 

Fakta M/S Mina

Byggd: 1876, Fågelö, Torsö
Material: Ek och furu
Längd: 25,26 m
Bredd: 6,95 m
Djup: 2,78 m
Deplacement: 99,74 ton
Hemmahamn: Lidköping
Övrigt: Fraktfartyg till 1959 därefter fritidsfartyg. Övertogs 1994 av Vänermuseet som startade renovering 1997 övertogs hon av föreningen Vänergaleasen Minas vänner i Lidköping som fortsatt renoveringen.

Källa: Sjöhistoriska muséet.

Läs mer: Miljonstöd till historiska fartyg

redaktion@pakryss.se

, ,