Hem » Läsvärt

Läsvärt

Uppdaterad på sjön

28 maj, 2010 – 06.19 Kommentarer inaktiverade för Uppdaterad på sjön

Foto: Sjöfartsverket

Hur vet du, att du gör rätt när du är på havet? Hur gamla är dina kunskaper om sjölivet? Förutom att du skall ha rättade sjökort med största möjliga förstoring ombord, har du som befälhavare ett ansvar att medföra nautiska publikationer för den planerade färden.
Du kanske har gästhamnsguiden, Kryssarklubbens hamnbeskrivningar, Kort 1, och i bästa fall Sjötrafikföreskrifterna ombord. Ja, det kanske finns en gammal lärobok i navigation, sedan du gick på kurs för länge sedan. Men handen på hjärtat, hur gamla är dessa böcker? Den senaste versionen av Kort 1 kom 2008, och de uppdaterade Sjötrafikföreskrifterna ger inte Sjöfartsverket ut längre. Uppdaterade Sjötrafikföreskrifter finns numera att hämta som en fil på nätet men då hos Transportstyrelsen.
Vad är då en nautisk publikation och var får man tag i den. På Sjöfartsverkets hemsida finns det en lista över nautiska publikationer, och ingen av dem har någon planerade ny utgivning. Men det finns en annan möjlighet att få uppdaterad information på Sjöfartverkets hemsidaför att medföra i båten.
Som en bilaga till de underrätelser för sjöfarten som kommer varje vecka finns det en fil som heter Ufs A 2010. Där kan du läsa om sjökort, både i pappersform och elektroniska, vilka anropskanaler man skall använda för sin VHF, vad som gäller för användning av AIS, definition av vad en är farled och kanske om du behöver påminnas om vad segelfrihöjd innebär. Inser du att du inte kan gå under bron framför dig i vattnet, då finns kontaktvägarna till många broar runt om i Sverige i filen.

Du hittar information här. Ladda skrivaren med papper och färg, för det behöver du för att få ut den 75-sidiga filen.

Har du följt nyheterna här på webbsidan, då vet du att redan 6 maj skrev vi om hur du rättar dina papperskort. Här finns en länk direkt dit.