Hem » Nyheter

Nyheter

Uppdaterad sjömanskap i årsboken

22 maj, 2018 – 12.59 Kommentarer inaktiverade för Uppdaterad sjömanskap i årsboken

Kryssarklubbens årsbok är en handbok för alla som är mycket på sjön. Både för dig som är relativt ny som skeppare, men även till dig som haft ett livslångt förhållande till båtar.

Kryssarklubbens årsböcker har de senaste åren guidat till vatten i våra närområden, men årets bok, Skepparens handbok – Sjömanskap 2.0, är en handbok späckad med information i text och bild för alla på sjön. Boken är producerad av redaktören Micke Westin, illustratören Olle Landsell och läkarna Nina och Pär Olofsson som skrivit kapitlet om sjukvård på sjön.

Vad lärde ni er av att göra boken tillsammans?
Nina och Pär: Vi hade väldigt roligt när vi gjorde boken, och det var ett bra teamwork! Vi har föreläst och skrivit om sjukvård ombord i tio år, utmaningen blev att skriva kort och illustrera våra kunskaper.
Olle: Jag använde mig av en ny grafisk stil som var kul att teckna. Och sjukvårdskapitlen var ett nytt ämne för mig. Själv lärde jag mig många nya sjömärken!
Micke: Det är viktigt att förstå att det alltid finns något nytt att lära sig som sjöman, du måste aktivt söka och ta till dig information för att hålla dig uppdaterad inom sjömanskap.

Ni är alla erfarna långfärdsseglare, finns det även något för motorbåtsförare i boken?
Micke: Absolut! Det mesta i boken går att ta till sig oavsett vilken typ av båt du äger.
Nina: Ja, och sjukvårdsdelen är ju relevant för alla som befinner sig på sjön.

skepparens_handbok

Vilket är nästa båtäventyr som ni ser fram emot?
Nina och Pär: Vi ska segla runt i Östersjön i sommar, och varva det med arbete som sjöräddare och skeppare vid Nynäshamns sjöräddningsstation.
Olle: Jag kommer vara på min Scampi i Stockholms skärgård och måla akvareller i sommar.
Micke: Jag har just kommit hem från en långsegling i Karibien och ser fram emot att åka tillbaka till min båt som nu ligger i Trinidad.

Skepparens handbok – Sjömanskap 2.0 följer med På Kryss nr 5, 2018, och kan bland annat köpas på Kryssarklubbens kanslier i Nacka Strand och i Långedrag, Göteborg.

Marie Blomgren
redaktionen@pakryss.se

, , ,