Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

7 dagar på Utklippan – dag 5

21 juli 2011 – 22:22 Kommentarer inaktiverade för 7 dagar på Utklippan – dag 5

SMHI på Utklippan för att serva väderstationen.

Dagarna på Utklippan har gått fort och veckan börjar närma sig sitt slut. Jobbet som stugvärd har varit mycket rogivande trots att mycket hänt under dagarna.

Idag kom segelbåten Bird of Passage på besök – det är Tove och Johan Kjellander som under tio år byggt en sjutton meter lång grankravellbåt med virke från egen skog. Det har gått mycket tanke i båten och den har bland annat en fällköl på tre ton som trots vikten ska kunna fällas upp och bland annat kunna gå på kanaler på olika håll. I år planerar de att övervintra någonstans på Irland eller Storbritannien. Vi hade dem på besök i Fyrmästarhuset med gårdagens bakade vaniljbullar och vi tog sedan ett besök ombord. Extra kul eftersom vi följt Toves och Johans webbsida under byggtiden och haft kontakt i mer i 10 år per mejl men hittills inte träffats, en tidig artikel finns på nätet som skrevs av Tove innan de började bygga. En liten artikel skrev jag också under dagen för augustinumret, där fler bilder av den intressanta båten kommer att finns att se.

Ett ungt danskt par kom paddlande i medvinden (runt 6-7 m/s) till öklippan och tog en fika, men sedan skulle de paddla tillbaka och när de var nere i vågdalarna såg man bara killens röda keps. Men de verkade vana så tvåtimmarpaddlingen mot vind och vågor tillbaka till Utlängan borde ha gått bra.

Rescue Michano från Rs Hasslö körde ut SMHIs personal som skulle göra årlig service på väderstationen som står på Norraskär. Energin kommer från vind- och solenergi och service var främst att fylla vatten i batterierna och fälla masten och byta ut alla sensorer. Denna stora service ska tydligen göras en gång om året, sedan sker tillsyn betydligt fler gånger. Numera är väderstationerna längs våra kuster helt automatiserade, medan förr var fyrpersonalen uppe var fjärde timme dygnet runt, året om, för att läsa av värdena.

SMHIs blixtkarta för kl 22.00 på torsdagskvällen.

En kraftig åska drog under kvällen in en bit öster om Utklippan. SMHI rapporterade över 30 000 blixtar som registrerades under sex timmar i sydöstra Sverige. Mycket regn med mörka moln som gjorde det nattsvart – samtidigt som vinden går upp till drygt kuling från norr samtidigt som vi står i dörren och pratar med Conny – till slut blir det jobbigt att hålla dörren öppen och vi får gå in och knyta oss.

Efter någon timme minskar den värsta vinden, men innan dess har det visslat ordentligt runt knutarna av vinden. Hamnen är helt svart och vi kan inte se hur båtarna där har det, men hamnen är skyddad. Däremot kan vinden ta tag i masterna och se till att det gungar ordentligt ändå – de låga skären ger bara lite vindlä. I vissa vindriktningar kan också lite dyning hitta in i hamnen.

Roobarb ligger med gummifjädrar och ordentligt med spring i en hörnet i hamnen. Två av de största fendrarna vi har ombord tar upp gnidandet mot betongkajen. I hamnen finns också 3-4 roddbåtar för att gästande besättningar ska kunna ta sig över till Södraskär men det verkar som om en hel del båtar missar den chansen. Kanske är möjligheten att låna en båt inte tillräckligt tydlig, det finns egentligen inga skyltar på ön (utom de som pekar på ”beach” och ”café”). När ni kommer hit så bör ni ta en ordentlig tur – egentligen kanske det inte är så mycket att se, men platsen är ändå speciell med sina fåglar, sälar och den gamla fyren.