Hem » Läsvärt, Mitt På Kryss

Läsvärt   Mitt På Kryss

7 dagar på Utklippan – dag 7

23 juli, 2011 – 12.28 Kommentarer inaktiverade för 7 dagar på Utklippan – dag 7

På bilden Lena Sundqvist, Conny Olsson och Patrik Strandqvist som nu har hand om Utklippan.

Veckan på Utklippan som stugvärdar är över – det har varit en fabulös vecka trots att vädret har bjudit på regn, dimma och ibland kuling så är det bara solen vi minns, trots att vi lämnat ön för bara några timmar sedan.

Den nya entreprenören kom ut med en rib-båt och jag fick en kort pratstund med Patrik Strandqvist som är gift med Lena, som är ansvarig för verksamheten. De var första gången ute i mitten av april och tittade, det var kallt men soligt och för årstiden visade sig Utklippan från sin bästa sida och de slog till. Denna första sommar ska de testa om det kan fungera i framtiden – det finns inget dricksvatten och avlopp på ön, något som måste fixas innan de kan  bedriva en inkomstgivande verksamhet.

Conny, som är den som bemannat alla poster, från att diska till att ta upp hamnavgiften under delar veckan vi varit på Utklippan, har jobbat med att installera en avsaltningsanläggning på uppdrag av Statens Fastighetsverk. Snart kommer en obegränsad möjlighet att få dricksvatten direkt ur havet och med det följer att man kan bygga en restaurang som får laga varm mat och ha spriträttigheter. Jag kommer prata med Maria efter att säsongen är slut och höra hur framtiden kan komma att se ut för Utklippan.

Sammanfattningsvis var det en härlig vecka på Utklippan. Ljummen temperatur, även om det några dagar var en del moln och regn så gjorde det stora huset att det fanns gott om plats att bre ut sig, när man som vi bara var två personer där.

Mest fascinerande var alla fönster åt de olika väderstrecken och vi stod ofta där och tittade på båtar som kom och gick eller, med kikarens hjälp, på fåglar och sälkolonin. När det var soligt rodde vi, eller satt på de solvarma klipporna med en bok. Det blev aldrig av att vi badade eller bastade.

Sovrumsfönsret låg åt väster och man kunde beskåda den ljusa natthimlen från sängen – vi drog därför inte ner rullgardinen utan fascinerades av ljuset, något vi aldrig ser hemma i stan på samma sätt.

Utsikten från fyrtornet under ombyggnaden. Webbkamera.

Vi lämnade ön på lördagsmorgonen efter att ha bytt ut toaburken, slängt soporna och städat huset. Att inte ha rinnande vatten gör jobbet att diska lite besvärligare, men en stor del av charmen är att det är primitivare än hemma (men å andra sidan ungefär som på båten). För min del hade el gärna fått saknas. Nu tittade vi på tv, om vädret bjöd på regn och kopplade upp dator, Ipad, telefoner och annat, men å andra sidan hade jag en del jobb att göra så det var inte mycket val än att sitta inne framför datorn vissa tider.

Blekingekretsen har inga planer på att lämna Utklippan och det finns möjlighet för alla Kryssarklubbsmedlemmar att vara stugvärd. Veckan som börjar med 6 augusti, lär visst vara ledig.

Här är vad vi gjorde hela veckan:

Vi kom fram en dag sent på grund av motvind i Kalmarsund. Vi lämnade med en frisk ostlig vind som tog oss på tio timmar de cirka 50 M till Kalmar där vi åt middag, tog en sötvattendusch och sedan slocknade.