Hem » Nyheter

Nyheter

Utmärkning av Risö-grynnan

20 maj, 2014 – 05.17 Kommentarer inaktiverade för Utmärkning av Risö-grynnan
UFS_test_maj_2014Transportstyrelsen har i ett par år öppnat en dialog, kallad ”Ökända grund” där de mest vanligen besökta grunden är felplacerade prickarna med båtägare och skärgårdsbor som ibland har bättre koll på var de riktiga problemen finns …
 
Så här skriver Transportstyrelsen:
”Många fritidsbåtägare som färdats i S:t Annas skärgård utanför Söderköping i Östergötland känner till grundet ”Risö-grynnan”. Här har det inträffat såväl tillbud som olyckor när båtar gått på grund. Men nu ska Risö-grynnan få en egen prick, för att förhindra fler grundstötningar. Utmärkningen skedde den 15 maj 2014.
 
Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Stockholm radio har de senaste tre åren haft en tävling kallad ”Ökända grund”, där allmänheten uppmanats att rapportera ökända och välbesökta grund. Det handlar om platser där många går på grund och där alla med lokalkännedom vet att det är besvärligt.
 
Ett av de ökända grund som rapporterats in till tävlingen är den så kallade Risö-grynnan, som ligger ost om Ormöarna på Aspöjafjärden i anslutning till farleden mellan Arkösund och Västervik (”Sjö-4:an”). Grundet har haft många påhälsningar under åren eftersom det ligger i närheten av den mycket populära natthamnen vid Risö. Det har lett till både person- och materielskador.
 
– Vi har fått flera bidrag i tävlingen som pekat på att förbättrad utmärkning skulle hindra många olyckor och tillbud. Därför rekommenderade vi de olika intressenter som har med Risö-grynnan att göra att märka ut grundet, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.
 
Det blev till slut Söderköpings kommun som antog rekommendationen.
– Vi har skötselansvar för en sopmaja på Risö i närheten av Risö-grynnan och vi tycker att det är självklart att hjälpa båtfarare att använda våra sopmajor utan att riskera otrevliga grundstötningar. Meningen är att man ska ha med sig enbart positiva minnen från S:t Anna skärgård, säger  Michael Botvidsson, teknisk chef på Söderköpings kommun.”
 
 
Utdrag ur bidrag till tävlingen Ökända grund
 
”Gick ut från natthamn söder om grundet vid infarten till Risö…. Har gått in där flera gånger och visste om att grundet fanns. Trots låg fart och uppmärksamhet på sjökort och i vattnet gick jag på med min Sunwind 26 i max 2 knop. Det blev tvärstopp och jag, som stod och höll i rodret, föll rakt ner i salongen. Landade på sidan och fick rejäla blåmärken på axel, rumpa, lår. …Grundet måste absolut märkas ut vattnet. Det är en populär natthamn och garanterat kommer många fler att gå på grund om inget görs. Min köl blev rejält skadad.”
 
”Grynnans läge ligger så illa till att den är svår att bedöma på sjökortet och i verkligheten. Grynnan är svår att lokalisera. Bara under helgen den 21-22 juli uppmärksammades 3 st grundstötningar. Detta återkommer år efter år.”
 
Läs mer om tävlingen Ökända grund: www.stockholmradio.se/oekaenda-grund