Läsvärt
Utställning – 5 FYRAR
I mörker, storm och dimma har fyrljuset utgjort skillnaden mellan liv och död för sjöfarare. Sjöhistoriska museets utställning 5 FYRAR lyfter fyrplatser som också var hem för många generationer – Vinga, Svenska högarna, Finngrundet, Holmögadd och Kullen.
Utställningen bjuder dels på en resa i fyrens tekniska utveckling, från stora vedbål till dagens fjärrstyrda fyrar, dels gestaltar den levnadsvillkoren för fyrvaktarna och deras familjer. Med nedslag på olika fyrplatser i Sverige lyfts en bredd av berättelser fram.
– Det känns fantastiskt att kunna visa upp material ur våra samlingar som vanligtvis inte syns i våra utställningar. Vår maritima historia består av så många delar och fyrarna har spelat en oerhört viktig roll i den. Här får de ta plats, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska museet.
Här ryms dagboksanteckningar, privata fotoalbum, linser från olika epoker, fyrskeppsritningar och dokumentationen av nedmonteringen av Sveriges sista bemannade fyrplats Holmögadd. Resultatet är en utställning som belyser fyren ur flera vinklar.
– Fyrar är en del av vårt kustnära kulturarv som ibland glöms bort. Fyrplatserna har spelat en stor roll för samhället i stort. Ta bara lotsbarnskolorna som exempel. Genom lotsmyndigheternas initiativ fick också barn i de avlägsna delarna av skärgården möjlighet att gå i skola, säger Tove Frambäck, chef för Utställningsenheten Sjöhistoriska museet.
5 FYRAR
Kullen. Kallas ibland för Sveriges Kap Horn. Orsaken är klipporna nedanför som är svåra att passera bland smala men djupa raviner. I över 1 000 år har här funnits någon form av fyrplats med ljus för att vägleda sjöfarare.
Vinga. Visar leden in mot Göteborg. Strömmarna kan vara svåra och komma med hög hastighet tvärs över farleden. Det är en av Sveriges mest kända fyrplatser på grund av färje- och oceantrafiken som passerar här.
Holmögadd. Står längst ut på den sydligaste av de fyra Holmöarna, mellan Östra och Norra kvarken utmed Västerbottenskusten utanför Umeå. Vattnen är fruktade på grund av sina grund och strömmar. Behov av fyrljus fanns tidigt och 1760 tändes det första.
Finngrunden. Finngrundsbankarna i Bottenhavet består av två rullstensbanker 4 meter från varandra. Djupet är ojämnt vilken orsakar osäkra passager. Fyrskeppets tillkomst 1859 medförde en ökad trygghet för sjöfarten på norrlandshamnarna.
Svenska Högarna. Den sista utposten mot Östersjön i Rödlögaleden, mellan Furusundsleden och Sandhamnsleden i Ålands hav. En vårdkase placerades här 1779 och Svenska högarna blev lotsplats 1793. Den första fyren stod på plats 1874.
Bild: Sjöhistoriska museets fotoarkiv