Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Vad får du fiska i viken?

4 juni, 2019 – 14.29 Kommentarer inaktiverade för Vad får du fiska i viken?

Vilka regler gäller för fiske i naturhamnen ni just lagt till i? Nu finns kartor som visar fiskereglerna längs hela kusten och i alla sjöar.

Visste du att fiske är förbjudet i flera områden i skärgårdarna på östkusten? Att du bara får ta upp tre gäddor per dag och inte behålla någon under 40 centimeter i havet? Och att det råder fiskeförbud hela eller delar av året i flera områden längs hela kusten?

När man är ute på vift med båten är det inte alltid enkelt att hålla koll på vad man får fiska längs vägen. För svenska vatten finns numera två kartverktyg som tillsammans svarar på alla frågor om alla vatten. För havet och de stora sjöarna finns Svenskafiskeregler.se och för fiskevårdsområden i sjöar och hav finns Fiskekartan.se.

Svenskafiskeregler.se:
Karta över svenska havskusten och de stora sjöarna. Områden med fredat fiske markeras när man aktivt väljer dem i vänsterspalten. Exempelvis Havstensfjorden, där bland annat populära pensionatet Slussen med gästhamn ligger, innanför Orust. I just det området är allt fiske från båt förbjudet året om.
Områden och regler väljs i vänsterspalten och visas på kartan.

Fiskekartan.se:
Information om alla fiskevårdsområden. Man kan se vilka fiskarter som finns i olika områden, hitta information om fredningar, förbud och lokala fiskevårdsföreningar. Exempelvis är allt fiske förbjudet från 1 april till den 15 juni i över tjugo fiskevårdsforum bara i Stockholms skärgård.
Fiskevårdsområden väljs i vänsterspalten och visas på kartan.

Varför blir begränsningarna av fritidsfisket fler?
De svenska bestånden av fisk mår olika bra, men vissa är hotade av överfiske, miljögifter och andra faktorer. Det finns gott om exempel världen över där bestånd helt har utplånats av överfiske och i Sverige och EU är yrkesfisket till största delen reglerat. Fritidsfisket tar för många svenska arter den större delen av fångsten per år, och därför regleras även det i allt större omfattning. Syftet är helt enkelt att behålla livskraftiga bestånd av arterna som yrkesfiskas och av andra arter, exempelvis aborre, som är populära hos fritidsfiskare och som är viktiga för fungerande ekosystem.

Många bestånd är lokala och det finns gott om lokala regler även i havet trots att den generella regeln är att fiske med handredskap är tillåten för nästan alla fiskar.

Verktyget Fiskekartan har tagits fram av Sveriges länsstyrelser, och projektet har finansierats av Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och länsstyrelserna gemensamt.
Svenska Fiskeregler har utvecklats av Länsstyrelsen, Havs- och Vattenmyndigheten och Jordbruksverket och sköts av länsstyrelserna.

Fiskekartan

Här markeras Vidinge fiskevårdsområde i Stockholms skärgård med totalförbud för fiske mellan 1 april och 15 juni.

Svenska Fiskeregler

Svenska Fiskeregler visar här tre områden med totalt förbud att fiska.

Fiskekartan

I Östersjöns svenska skärgårdar kan fisket regleras av fiskevårdsområden och myndigheters regler om fredning och förbud. Bild: Tobias Hage

Läs mer: Fiskekartan ger möjlighet att välja Fiskekartan eller Svenska Fiskeregler

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

 

, , ,