Jarle Karlsrud är en erfaren långeglare med två Atlantkorsningar och jobbar sedan 20 år med avfuktare med speciellt intresse för avfuktning i båtar. I På Kryss+ mars kommer en översikt artikel om vilka tekniker som ..." /> Välj en bra luftavfuktare | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Välj en bra luftavfuktare | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Välj en bra luftavfuktare

29 februari 2024 – 20:06 Ingen kommentar
Guide avfuktare som finns på svenska marknaden

Jarle Karlsrud är en erfaren långeglare med två Atlantkorsningar och jobbar sedan 20 år med avfuktare med speciellt intresse för avfuktning i båtar. I På Kryss+ mars kommer en översikt artikel om vilka tekniker som finns på markanden och när det passar att använda dem.

Så här skriver Jarle: En mycket bra lösning enligt mina erfarenheter, är en fast installerad sorptionsavfuktare som blåser ut fukt från båten. När installationen väl är gjord har man en bra och hållbar lösning som kan användas både sommar och vinter utan att man behöver tänka på temperatur eller tömning av vatten. Det är också den mest eleganta lösningen om avfuktningsanordningen är dolt monterad. Samtidigt kan 15-20 000 kronor vara mycket att betala för en avfuktningsanordning med installation.

Därefter är en avfuktningsanordning med torkrotor den näst bästa lösningen. Den kan användas under stora delar av året och är lätt att hantera.

En kompressoravfuktningsanordning kan vara en billig lösning, men den har låg effekt på våren och hösten när temperaturen är låg. Det är kanske då den behövs som mest? Avfuktningsanordningar med peltierelement har så låg avfuktningseffekt att de bäst lämpar sig för en garderob på sommaren. De kan knappast hålla hela båten torr, och jag rekommenderar inte den här typen av avfuktningsanordning för båtanvändning.

Saltbaserade lösningar i påse eller boll är det enda alternativet när det inte finns tillgång till el, men mängden vatten de tar bort är försumbar jämfört med en ordentlig avfuktningsanordning.

Kompressor:

Meaco 10L ABC

Meaco 10L Arete

Woods MDX14

Torkrotor:

Meaco DD8L

Arida S9L

Arida S3L

Sorption:

Arida Pro S8

Arida Pro S12

Peltier:

Renkforce HD-68W

air&me Orain

Avfuktspåse/”torrboll”:

Torrbollen (alternativ länk)

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar