Två fartyg har kolliderat och ett okänt antal människor är skadade eller saknas till sjöss. Inledningsvis är uppgifterna knappa för sjöräddningsexperterna som kommer till Göteborg för att öva massräddning i praktiken.  Den 12–14 juni möttes världens ..." /> Världens sjöräddningsorganisationer övar i Göteborg | På Kryss Världens sjöräddningsorganisationer övar i Göteborg | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Världens sjöräddningsorganisationer övar i Göteborg 

14 juni, 2022 – 10.11 Kommentarer inaktiverade för Världens sjöräddningsorganisationer övar i Göteborg 

Två fartyg har kolliderat och ett okänt antal människor är skadade eller saknas till sjöss. Inledningsvis är uppgifterna knappa för sjöräddningsexperterna som kommer till Göteborg för att öva massräddning i praktiken. 

Den 12–14 juni möttes världens sjöräddare, både frivilligorganisationer och statliga myndigheter, för femte gången i rad i Göteborg för att dela med sig av erfarenheter från massräddningsoperationer. Under söndagen hölls en stor massräddningsövning för att simulera de kritiska uppgifter som uppstår under en verklig katastrof. De hundra delegaterna från ett tjugotal länder organiserade sig för att lösa uppgiften och rädda de nödställda. 

– Vi vill visa på vikten av att träna den här typen av situationer. Vi vet inte när eller var det händer nästa gång. Vi vet bara att det kommer hända igen, och att sjöräddare och sjöfolk världen över måste vara så väl förberedda det någonsin går, säger Matthew Fader, internationell SAR-samordnare på Sjöräddningssällskapet.

I år lades extra fokus på samverkan när många organisationer är inblandade, samt på sjöräddarnas psykiska hälsa vid stora olyckor. 

The International Maritime Rescue Federation (IMRF) är en internationell organisation som representerar närmare 70 av världens SAR-organisationer (Search and Rescue). IMRF:s huvudsakliga syfte är att medlemmarna kan dela idéer, teknologi och erfarenheter samt fritt kunna samarbeta med varandra för att nå det gemensamma humanitära målet: att rädda liv till sjöss.