Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Vårvintersegling i maj

12 maj 2017 – 08:47 Kommentarer inaktiverade för Vårvintersegling i maj

Snön vräker ner över Svinninge Marina i Åkersberga. Åtta seglare, klädda som på väg till skidbacken, kliver ombord på den väntande tolvmeterskatamaranen för ett seminarium där den svenska skärgårdsnaturen ska stimulera kreativiteten!

Snöfallet ökar när vi seglar ut från hamnen. Det är snart mitten av maj och vädret extremt ombytligt*. Jodå, solen kommer fram och seminariearrangören Oskar Andermo drar igång arbetet på riktigt med en föreläsning på nätet längst fram på katamaranen. Vattnet porlar under fötterna.

Katamaranen ägs av stiftelsen Handicat som ska ge möjlighet för alla, oavsett ålder eller funktionshinder, att komma ut och segla. Verksamheten finansieras bland annat av uthyrningar som för dagens seminarium, som också är säsongpremiär för TRT-katamaranen.

Skeppare ombord är Oskars pappa Anders Andermo som också är ordförande i Flerskrovsförbundet. Handicat har fem skeppare med klass 8 som hjälper till med seglingarna och rustar båten.
– Fler skeppare behövs, hälsar Anders.

Kaffe och flera lager kläder håller värmen uppe!

Kaffe och flera lager kläder håller värmen uppe inför avseglngen! Oskar Andermo vid ratten håller i seminariet och har vuxit upp i segelbåt under barndomens somrar.

Grundaren Olle Hansen tog initiativ till Handicat för att själv kunna segla och visa på möjligheterna för andra med funktionshinder.
Ombord fortsätter konferensen enligt ett koncept som Oskar Andermo har utvecklat i Dubai där han bor vintertid sedan några år och arbetar med mental träning och affärscoaching.
– När jag flyttade ner blev naturen det som jag saknade mest, berättar Oskar Andermo.
– Saknaden blev för stor och jag bestämde jag mig för att ta vara på den natur som finns på plats. Vi hade ett målseminarium mitt i öknen. Att sitta på en sandyn med milsvid utsikt ger mig ungefär samma upplevelse som Ålands hav eller Östersjön. Stora vidder och mäktig natur.
– Sedan dess har jag utvecklat konceptet The Ultimate Goal Seminar, TUGS, och genomfört det på ökenseminarier mer än tio gånger. När man tar ut en grupp i naturen händer magiska saker.
– Och nu var det alltså dags att ta detta till den svenska skärgården och båtlivet som jag är uppvuxen med, säger Oskar.
– En härlig vårsegling i maj! När snön vräkte ned strax innan vi skulle kasta loss visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta! Jag valde förstås att skratta och det blev en succé!

TUGS_-26
Snön kommer tillbaka och vi går in igen. Seminariedeltagarna får sätta sig runtom i båten och jobba sig igenom sina personliga lägen och läget för deltagarnas respektive företag. Vilken riktning ska vi ta? Hur ser den perfekta målbilden ut? är frågor som man hjälps åt att besvara. Frågorna är också något som skeppare Anders förmodligen funderar på i snögloppet på däck…

Snart knackar Anders från däck, solen skiner igen och lunchen är serverad. Nu är det maj igen ett tag innan ett nytt snöoväder närmar sig. Seglatsdeltagarna går in och fortsätter med ny energi och nytt mod. Solen och snön fortsätter att avlösa varandra under seglingen.

Efteråt är både deltagarna, skepparen och seminarieledaren själv mycket nöjda.
– När vi seglade ut på Trälhavet och förbi Resarö där jag vuxit upp kände jag att cirkeln var sluten, ler Oskar när båten ligger vid bryggan igen.
– Konsten att sätta mål har fört mig över hela världen men det är på Trälhavet, i skärgården utanför Resarö, som jag trivs som bäst. Nu blev snöovädret en utmaning och bidrog till en rolig stämning ombord. Som seglare vet vi att vädret kan man inte styra över. Det blev även en bra metafor för vårt seminarium, avslutar Oskar.

Anders Andermo vid ratten är skeppare ombord och efterlyser frivilliga skeppare till Handicats verksamhet.

Anders Andermo vid ratten är skeppare ombord och efterlyser frivilliga skeppare till stiftelsen Handicats verksamhet.

LÄS MER: Stiftelsen Handicat

  • Trots rekordkalla dygn över hela Sverige i början av maj är temperaturavvikelserna i Sverige för perioden 1-13 maj inte större än som mest tre grader kallare. I Bohuslän har det till och med varit varmare än normalt, enligt SMHI.

TEXT: Gunilla Andermo Näsström 

FOTO: Handicats bildbank

, ,