Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Västkusten loggade längst i helgens 24-timmars

4 september 2018 – 13:29 Kommentarer inaktiverade för Västkusten loggade längst i helgens 24-timmars

Helgens 24-timmarsseglare fick smakprov av de flesta väder längs kusterna. Längst av alla på endygns-seglingarna kom en RM 1350 på Västkusten medan en skärgårdskryssare från Stockholm tog en sväng över till Åland och seglade längst av 48-timmarsbåtarna.

Drygt trettio båtar ställde upp i helgens 24-timmarsseglingar längs kusterna med seglingsperioder på mellan 12 och 48 timmar. Än så länge är alla resultat preliminära och alla deltagare har inte rapporterat in sina tider. Men de resultat som samlats hittills visar ganska typiska distanser där västkustseglarna kom längst, medan de med start och mål i Stockholms skärgård fastnade i bleke på söndagsmorgonen innan vinden återkom på förmiddagen. Även i Blekinge var vindarna blygsamma med relativt korta distanser avverkade. 24-timmars är främst till för att ge chansen till långfärd med nattnavigering i ett gemensamt sammanhang, och för att tävla mot sig själv, men självklart är många deltagare intresserad av att jämföra sina distanser i regattorna och från år till år.

I våras var många av seglingarna både på väst- och ostkusten vindfattiga, med relativt korta distanser och många avbrutna seglingar, men helgens seglingar gav mer typiska distanser med få deltagare som bröt.

24-timmars

Scampin Vindil med gastarna Roger och Åsa på väg söderut efter drygt ett dygn sedan starten vid Grönö utanför Ingarö. Bild: Johan Boström

Först av alla startande i helgens 24-timmarsseglingar var skärgårdskryssaren Kajsa och Scampin Vindil i Stockholms skärgård. De två båtarna med besättningar startade vid lunchtid på fredagen från Grönö respektive Stavsnäs. Ett passerande lågtryck bjöd på regnskurar, men en stadig ostlig vind gav alla chanser att komma iväg och välja väg utifrån prognosen som lovade nordlig vind på lördagseftermiddagen. De två båtarna sökte sig båda norrut i skärgården under kvällen, men medan Vindil stannade på svenska sidan och sedan vände uppe vid Öregrund på lördagen, så tog sig Kajsa över Ålands hav under sena natten till lördagen och var sedan tillbaka i Sverige på lördagskvällen, men fastnade i det drygt fyra timmar sega morgonbleket som drabbade alla Stockholms- och Sörmlandsseglare. Kajsa, som tidigare seglat minst 240 sjömil under 48-timmars, la 193 sjömil bakom sig den här helgen. Alla distanser i 24-timmars räknas också om med hänsyn till båtens handikapp för den så kallade plakettdistansen, men Kajsa fick trots sitt högre handikapp en längre plakettdistans än Scampin Vindil.

På Västkusten är det sedan några år tradition med gemensam målgång för de som vill. I år var målpunkten Klädesholmen med gemensam middag och träff på krogen Kylen där över fyrtio deltagare anslöt under kvällen. Längst av alla 24-timmarsseglare tog sig Anders Nyberg med sin vid RM 1350 Embla. Han seglade hela 165,5 sjömil på ett dygn. Efter omräkning till plakettdistans seglade däremot Morgan Pettersson med sin Norlin 34 Dorina längst. Morgan med besättning seglade ihop 142,2 sjömil vilket gav en plakettdistans på 122,6 distans vilket också är årsbästa inom Västkustkretsen.
I 12-timmarsseglingen på Västkusten blev längsta bruttodistans 79,4 sjömil, inseglad av Arcona 380:an Trix med Leif Thordenberg vid rattarna. Omräknat räckte det bara till andraplatsen då Hanse 342:an Elsanta med Petter Almhagen med familj stod för en fantastiskt fin insats och seglade ihop 76,7 distans vilket gav hela 63,9 som plakettdistans. Även detta är årsbästa inom Västkustkretsen men för 12-timmars. Petter har redan flera inteckningar i Västkustens pokaler och detta blir troligen ännu en.

Utan hänsyn till handikapp seglade Divan 153 sjömil att jämföra med den längsta endygnsträckan på ostkusten som Martin Björklund och Thomas Bindzau la bakom sig med Martins Linjett 37:a, Alina. De seglade 122 sjömil utan kompensation för handikapp. Alla resultat ovan är preliminära.

På Kryssarklubbens sajt 24-timmars.nu finns mer information om seglingarna och så småningom slutgiltiga resultat. Nästa 24-timmarsarrangemang är Västkustkretsens vintersegling i december och nästa år är det dags igen för de vanliga 24-timmarsseglingarna som respektive Kryssarklubbkrets arrangerar i början av juni.

Skepparen Stefan Pettersson har skrivit en kort rapport om 48-timmars med Scampin Vindil på 24-timmars.nu med videoklipp och bilder.

24-timmars

Vid femtiden på söndagsmorgonen försvann vinden vid Stavsnäs. Det blev många turer till fördäck för gasten Åsa för att lägga över genuan åt ena eller andra sidan. Bild: Johan Boström

24-timmars

I lä av Norrskären jagar Scampin Vindil Conqubin 38:an Far Out i sju knop. Bild: Johan Boström

24-timmars

På väg in i farleden vid Pärlaskärsbådan kommer Finlands- och Ålandsfärjorna på rad. Här Rosella som hör till minstingarna. Bild: Johan Boström

Johan Boström (som gastade på Scampin Vindil i 48-timmars)
johan@pakryss.se

 

 

 

, , ,