Hem » Ombord

Ombord

Vi mötte …

25 juni, 2014 – 07.51 Kommentarer inaktiverade för Vi mötte …

jeroen_nan_balderJeroen och Nan Janssen som på somrarna bor ombord på sin isbrytande bogserare byggd 1919 i Skillinge hamn på Österlen.

Holländske Jeroen har lagt nästan 14 år av ombyggnad och förbättringar på inredning och på det nitade järnskrovet. Detta var innan det fanns stål att bygga vanliga fartyg med.

För sex år sedan seglade de längs Svenska sydkusten och utanför Ystad bröt de den tjugo meter långa masten i en kuling.

Närmsta varv var Skillinge alldeles runt hörnet och där blev de sedan kvar. De har köpt ett hus i grannbyn och som pensionärer (som industriell designer och arkitekt) ägnar de nästan all tid åt ideellt arbete för det lilla samhället.

När vi kom dit höll Jeroen på att ställa i ordning alla optimistjollar inför sommarens seglarskola; ”Ungarna kör jollarna som radiobilar på tivoli, så det är en hel del skavanker som måste ordnas varje år” berättar Jeroen som lagt 20-30 timmar på de nio jollarna.

Hans amerikanska hustru Nan har lärt sig hygglig svenska och är mycket intresserad av historia och funderar på att skriva en bok om Gustav Vasas dotter Cecilia. Hennes lokala projekt är turistbyrån (köpt för 100 kronor på en loppis) som står i gästhamnen och som innehåller både turistbroschyrer och en låda för att byta böcker. Till glädje för alla besökare.

I hamnen ligger den vackra Balder med den holländska flaggan på aktern. Numera omriggad till motorbåt …