Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Gretabåtens skeppare: ”Tre års erfarenheter på tre veckor”

3 december 2019 – 12:04 Kommentarer inaktiverade för Gretabåtens skeppare: ”Tre års erfarenheter på tre veckor”

Katamaranen La Vagabonde med Greta Thunberg anlände på tisdagen till marinan Santo Amaro i Lissabon. Därmed avslutades årets mest uppmärksammade Atlantenöverfart. Skepparen Riley Whitelum och Nikki Henderson sammanfattade resan som händelserik.

Tidigt på tisdagsmorgonen, innan soluppgången, anlände La Vagabonde till Lissabons hamns inlopp och fick sällskap av en 16-meters polisbåt. Efter att ha kryssat söder om stränderna Carcavelos och Torre styrde katamaren in på floden Tagus mot Lissabon vid halvelvatiden på förmiddagen. Målet var marinan Santo Amaro som ligger alldeles öster om den stora 25-april-bron i Lissabon och Tagus starka ström och svag vind gjorde kryssen mot mål långsam. Vid tolvtiden rullades förseglet in och storseglet firades. Till skillnad från under Gretas överfart med den extrema bärplansbåten Malizia II, från England till USA, har La Vagabonde använt sina dieselmotorer för framdrift både på väg ut från Hampton i USA och i Lissabons hamn.
Katamaranen har haft sin ais-transponder avstängd under större delen av överfarten, men började sända under natten till tisdagen inför ankomsten till de hårt trafikerade vattnen utanför Portugal.

La Vagabonde

Besättningen på La Vagabonde har ökat intresset för långsegling. Bild: Riley Whitelum

Under presskonferensen berättade La Vagabondes skeppare Riley Whitelum att de seglat genom en hel del utmanande väder och att minst en våg bröt över katamaranen. Den ena av katamaranens stolar slets loss och linor drogs överbord, men inga allvarliga skador inträffade. ”Den här resan har haft tre års erfarenhet inklämda på tre veckor” sa Whitelum som tackade Nikki för hjälpen och beskrev henne som ”att ha tre besättningspersoner ombord!”.

Det var för mindre än tre veckor sedan ankomsten till Lissabon, på onsdagsmorgonen den 13 november, som Outremer-katamaranen La Vagabonde startade från Hampton i södra Chesapeake Bay med kurs mot Europa. Syftet med resan var att transportera Greta Thunberg till Portugal eller Spanien för att hon ska kunna delta på FN:s klimatmöte, COP 25, i Madrid. Ombord på 48-fotaren var utöver båtens ägare, Riley Whitelum och Elayna Carausu och deras snart ettårige son, även proffs-skepparen Nikki Henderson och Gretas pappa Svante Thunberg. Det franska Outremer-varvet hade tillsammans med Jimmy Cornell förmedlat kontakten med La Vagabondes ägare och insisterat på att en erfaren skeppare var med ombord.

Gretasegling

La Vagabondes rutt från USA:s östkust till Portugal. Bild: Google Earth / Predictwind

Varvet ordnade också med routing-hjälp från en av världens mest rutinerade navigatörer och skeppare, Christian Dumard, som stöttat med underlag för Rileys och Nikkis beslut under färden. Resan har som förväntat krävt ständiga justeringar av rutten för att hänga med lågtrycken som dragit åt rätt håll samtidigt som andra kraftiga lågtryck, inklusive den tropiska stormen Sebastien, och stiltjeområden har undvikits.

Många har ifrågasatt överfarten som har ägt rum under en period med många lågtryck som snabbt kan växa till stormstyrka och svåra sjöförhållanden med höga vågor och korsande sjö. Christian Dumard sa till På Kryss under seglatsen att ”de flesta (andra som seglar på Atlanten) är längre söderut än La Vagabonde som har det lite mer riskfyllt eftersom det inte är ovanligt med kraftiga lågtryck så här års och för att det snabbt kan bildas små kraftiga lågtryck i kallfronterna som sveper österut. Man måste vara följsam med systemen och följa dem noggrant”.

Andra har helt dömt ut seglatsen som ”omöjlig”.

Nikki Henderson skriver i sin blogg att hon valde att ställa upp som den mest erfarna skepparen för att hjälpa Greta att ”resa på ett sätt som hon tyckte var mest i linje med den unga klimatrörelsens budskap”. För att visa att det inte finns hållbara alternativ för masstransporter över havet, men att de behövs. ”Genom att segla över Atlanten har vi visat vad som är möjligt om man samarbetar med naturen och inte mot den”, skriver Nikki som tidigare varit skeppare på bland annat en världsomsegling, flera Atlantenöverfarter och Fastnet Races.

Seglatsen med katamaranen har uppmärksammats över hela världen och redan Greta Thunbergs första seglats med Boris Hermanns Malizia II ökade intresset för långfärds-segling, enligt flera förmedlare av gastplatser över bland annat Atlanten. Att paret på La Vagabonde är värdar för resan österut har lett till ännu mer uppmärksamhet. Paret hade redan innan resan över en miljon följare på Youtube och antalet har ökat under resan. Uppdateringarna via en satellituppkoppling med begränsad kapacitet har inneburit lågupplösta bilder och ingen video från Greta själv, Nikki och La Vagabonde-paret, men resan är väl dokumenterad och videomaterial kommer att publiceras den närmaste tiden.

(Bland andra Reuters direktsände ankomsten till Lissabon. Sändningarna avslutades på tisdagseftermiddagen.)

LÄS MER: Därför seglar Greta en 48-fots katamaran [ pakryss.se 19 november, 2019 ]

LÄS MER: Nikki Hendersons blogg på Facebook

La Vagabonde

La Vagabonde la till i marinan Santo Amaro efter en långsam kryss och motorgång i motström. Bild: Reuters

Johan Boström
johan@pakryss.se 

 

 

 

 

, , ,