Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Toautsläppsförbudet – Vilka alternativ finns till vattentoa ombord?

22 mars, 2014 – 11.18 Kommentarer inaktiverade för Toautsläppsförbudet – Vilka alternativ finns till vattentoa ombord?

kisshinkFrån och med 15 april 2015 blir det förbjudet att släppa ut toalettavfall från alla fritidsbåtar i svenskt vatten. Endast K-märkta båtar undantas. Här får du svar på hur det ska gå till.

Komposttoa

De är omtyckta av en del båtägare. Urinen avskiljs i dunk och töms iland. Den fasta delen förmultnar innan tömning.

Förbränningstoa

Använder värme till att dunsta bort fukt och förbränner sedan det fasta avfallet till aska som kan slängas i soporna. Drivs av el eller gasol och är ännu så länge ovanliga i Sverige

Bärbar toa

En kemtoa som man tömmer i toaletter iland. Det kan dock vara problem med att hitta ställen där man kan tömma toan. Kemvätskan ställer till problem i små reningsanläggningar och i komposttoaletter.

Biopåsar

En enkel toaanordning med sittring och biologiskt nedbrytbara påsar kan vara en lösning. Påsen läggs i komposttoa eller slängs som hushållsavfall.

Potta eller hink

Det nya utsläppsförbudet gäller inte tömning av toalettavfall från hink eller potta. Men enligt Miljöbalken 9 kap 7§ är det tveksamt att tömma i vattnet eller på land. Det kan också betraktas som nedskräpning enligt Miljöbalken 15 kap 30§. Om man nödgas göra sina behov i naturen är det viktigt att gräva ner bajset och pappret, eller ta med sig åtminstone pappret i en plastpåse och slänga i hushållssoporna.

Använd toaletterna iland

En, eller flera, små ”kisshinkar” ombord kan vara bekvämt att använda när man är i hamn, speciellt på natten. Hinken töms iland bland växtlighet eller i hamnens gästtoa. Hinken skuras noggrant för att inte lukta illa.