Hem » Långfärd

Långfärd

Vulkanvarning i Karibien

15 mars 2018 – 15:44 Kommentarer inaktiverade för Vulkanvarning i Karibien

Samtidigt som is och kyla sätter käppar i hjulet för båtlivet i nordiska vatten måste seglare i östra Karibien se upp med hetare faror. Just nu varnas för utbrott från en undervattensvulkan norr om Grenada.

[ UPPDATERING: Den 22 mars sänktes risknivån och restriktionszonen är nu inom en radie av 1,5 km från undervattensvulkanen. ]

Det är den sedan länge kända vulkanen Kick’em Jenny mellan Grenada och Grenadinerna som kan få ett utbrott inom de närmaste dygnen. Undervattensvulkanen når upp från havsbotten på cirka 1300 meters djup till sin topp ett par hundra meter nära ytan. Enligt University of the West Indies Seismic Research Center på Trinidad tyder vulkanens aktivitet under de senaste dygnen på hög risk för utbrott. Faran med den aktiva vulkanen är väl utmärkt på sjökort och har normalt ett säkerhetsområde med en radie på cirka 1,5 km; 0,8 sjömil; men zonen som ska undvikas är sedan onsdagen utökad till en diameter på 10 kilometer.
Oavsett utbrott finns en risk att gaser som läcker ut från undervattensberget kan sänka densiteten för vattnet på ytan så mycket att en båt tappar bärighet och kan sjunka. Därför undviker de flesta sjöfarare säkerhetszonen.

Området ligger i stort sett mitt i farleden mellan Grenadinerna och Grenada där både fritidsbåtar och handelsfartyg rör sig. Just nu är det högsäsong för nordiska seglare i Karibien eftersom säsongen för Atlantöverfarter börjar närma sig sitt slut och de flesta som planerat seglingar från Europa till Karibien är på plats.

Namnet Kick’em Jenny, ungefär ”sparka dem Jenny” på svenska, har undervattensberget fått av områdets tuffa sjö. Vulkanen hade sitt första registrerade utbrott 1939 och skapade då en serie havsvågor, tsunamier, som nådde Grenada, Grenadinerna och Barbados. Utbrottet kastade också lava hundratals meter upp i luften. Över tio mindre utbrott har registrerats sedan dess och det senaste inträffade 2001.

LÄS MER: Nyhetsnotis från The University of the West Indies Seismic Research Center

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,