För fyrtio år sedan fick Stockholm sin första stora gästhamn för nöjesbåtar, Wasahamnen på Djurgården, granne med Gröna Lund och Vasamuseet. Passa på att fira genom att besöka skärgårdsmässan och veteranbåtsfestivalen den 27–29 maj. Under 1960- ..." /> Wasahamnen firar 40 år | På Kryss Wasahamnen firar 40 år | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Wasahamnen firar 40 år

24 maj, 2022 – 09.45 Kommentarer inaktiverade för Wasahamnen firar 40 år

För fyrtio år sedan fick Stockholm sin första stora gästhamn för nöjesbåtar, Wasahamnen på Djurgården, granne med Gröna Lund och Vasamuseet. Passa på att fira genom att besöka skärgårdsmässan och veteranbåtsfestivalen den 27–29 maj.

Under 1960- och 70-talet ersattes träbåtar med plastbåtar som var billiga och kunde massproduceras. Antalet nöjesbåtar ökade explosionsartat. Plötsligt seglade, tuffade och rodde över en halv miljon båtar längs svenska kusten. 

I Leif Törnes nybyggda Wasahamn fick gästande båtar möjlighet att förtöja mitt i stan

med gångavstånd till de stora sevärdheterna och turistattraktionerna: Vasamuseet, Junibacken, Nordiska museet, Skansen och Gröna Lund – och inte minst centrala Stockholm.

Men hamnen är inte bara till för båtägare. Den 27–29 maj är det skärgårdsmässa och veteranbåtsfestival. Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar visar upp sina vackra träbåtar med fernissade skrov av hondurasmahogny och däck av kvartersågad oregon pine. Här väntar sång, musik och fest alla som besöker Wasahamnen. Kryssarklubben finns också på plats som utställare.

Foto: Carina Lernhagen Matz