Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Yngst på hamnplan: ”Jag gillar racing och skön skärgårdssegling”

15 april 2019 – 13:59 Kommentarer inaktiverade för Yngst på hamnplan: ”Jag gillar racing och skön skärgårdssegling”

Det vimlar inte direkt av ungdomar på båtklubbarnas hamnplaner så här i vårrustningstider. Medelåldern är tvärtom tämligen hög. Så när vi får syn på Isak Olsson, 17 år, på Trälhavets båtklubb i Österåker kan vi inte låta bli att hejda honom för ett litet snack.

Safiren som är hans ligger ännu under presenning när vi träffar honom. Det märks att han är stolt, båten är hans alldeles egen sedan förra sommaren. Båten är långsmal och rör sig snabbt genom vattnet, berättar han. Den är inte särskilt rymlig, men det gör honom inget. Långsmala, snabba segelbåtar är precis hans kopp med te.

Trots att Isak ännu inte hunnit med en hel säsong med Safiren har det redan blivit mycket segling, både med kompisar och på egen hand. I år ser han fram emot att tävla med båten, men också att kunna sticka ut i skärgården på egen hand med kompisar.

Safiren är hans första båt. Men det innebär ingalunda att han är orutinerad under segel. Tvärtom. Han är uppvuxen med familjens segelbåtar och har på senare år även kappseglat en del. Både själv och med sin pappa på familjens Luffe 40.

– Jag gillar racing och Safiren är perfekt för det. Men jag uppskattar också friheten som båten ger mig, att kunna sticka ut när som helst och segla vart som helst – nästan, säger han.

Det var en möjlighet han utnyttjade flitigt förra sommaren. Och även om kappsegling står på schemat för i år lär det framför allt bli sköna skärgårdsturer när vädret tillåter och humöret är rätt.

– Till midsommar ska vi sticka iväg ett gäng på fyra båtar, till någonstans i närheten av Grinda.

Båten är i bra bruksskick och har fina segel. Men det finns saker som behöver åtgärdas. Framför allt behöver förpiksluckan på däck tätas. Isak ska också klä om insidan av skrovet, och göra nya, bekvämare britsar i ruffen.

– Så att hon blir lite mysigare att bo i, även om jag inte tror att det blir några längre utflykter.

Fast han skulle gärna segla solo till en kompis på Gotland i sommar. Men så mycket frihet vågar inte hans föräldrar ge honom ännu.

redaktion@pakryss.se

 

, ,