Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Dalaångare och Stockholmspendlare bland fotovinnarna

11 november, 2015 – 11:45 Ingen kommentar

DalaångareSiljanNu är de svenska vinnarna i världens största fototävling, Wiki Loves Monuments, utsedda. Bland vinnarbilderna finns bland annat de av Sjöhistoriska museet k-märkta fartygen Siljan och Flottisten, båda hemmahörande i Dalarna.

Wiki Loves Monuments är enligt Guinness rekordbok världens största fototävling. Tävlingen, där vem som helt får delta, går av stapeln i september för att samla in fria bilder från monument över hela världen. I Sverige tävlar deltagarna i kategorierna k-märkta fartyg, byggnader, fornlämningar och arbetslivsmuseer. Och nu har de svenska vinnarna utsetts.

I fartygskategorin vinner en bild på ångfartyget Siljan, byggt 1868, som hör hemma i Insjön i Dalarna. På andraplats i samma kategori hamnar en bild på ångfartyget Flottisten, med hemmahamn i Rättvik, även det i Dalarna.

– För Sjöhistoriska museet är det viktigt att det flytande kulturarvet är tillgängligt för alla, så det är härligt att se de här bilderna, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Priset för bästa bildserie går till en fotoserie av fartyget Storskär.

PendelbåtStorskär– Trevligt att just Storskär uppmärksammas, då det är ett fartyg som är tillgängligt för alla, då det går i reguljärtrafik ute i Stockholms skärgård under sommarmånaderna. Det är alltså ett fartyg som vem som helst kan gå ombord på, säger Fredrik Blomqvist.

Priset för bästa bild, alla kategorier, går till ett nattfotografi på Gamla Upsala kyrka. Denna bild kommer att också att delta i en internationell tävling.

redaktion@pakryss.se

, , ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar