Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Eniros uppdaterade sjökortsapp hyllas av Hydrographica

2 april, 2019 – 11.38 8 kommentarer

Lagom till våren har Eniros sjökortsapp På Sjön utökats med Hydrographicas specialsjökort. Det är kort som bygger på egna mätningar i många av de områden där Sjöfartsverkets djupdata saknas eller är ofullständig.

De nya sjökorten är integrerade med Sjöfartsverkets kort i appen, och visas vid högre inzoomningsnivåer. Genom att samma färger används som i Hydrographicas papperskort ser navigatören när vyn visar ett av deras kort, något som gagnar säkerheten, enligt Lars Granath hos leverantören .

– I alla andra appar är det närmast omöjligt att avgöra det, vilket är en stor riskfaktor. Då kan du inte veta om exempelvis den ljusblå ytan du ser är Sjöfarstverkets 6-3-metersområde eller Hydrographicas 3–2- metersområde.

Det bästa från båda världar

Överhuvudtaget har Eniro ägnat stor möda åt just presentation och det rent kartografiska.

– Eniro har glädjande nog varit intresserade av att få våra synpunkter på kartografin, och det tycker vi förstås är trevligt. Övriga aktörer som exempelvis Navionics, Garmin och C-map är sällan intresserade av att förbättra den kartografiska presentationen bara för att vi föreslår det.

Korten från Hydrographica ser dessutom likadana ut oavsett inzoomningsgrad. De beter sig alltså som ett rasterkort – en fotografisk avbildning av papperskortet – men tack vare en speciell teknik förblir korten skarpa och tydliga även vid kraftig inzoomning.

– Eniro importerar vårt vektordata, men sätter sedan ihop det till ”tiles”, små rasterbitar som bildar en helhet. På så sätt kommer man att på skärmen uppfatta det som rasterkort, men de har vektorkortens fördelar vid ut-och inzoomning då bilden är skarp och tydlig hela vägen, förklarar Lars Granath.

Snubblande nära papperskortet

Han är sammanfattningsvis mycket nöjd med hur Eniro hanterar och presenterar informationen, och konstaterar att alla övriga aktörer jobbar med ren vektordata och menar att ”för en kartograf kan presentationen i många fall se mer än lovligt yxig ut”.

Eniros kartografi ligger alltså i allt väsentligt mycket nära det rena rasterkortet, och presentationen är snubblande nära papperskortets. Det lär givetvis uppskattas av de navigatörer som upptäcker fördelen med att använda både papperskort och digitala kort.

– Vi hör så många som säger att de behöver papperskorten för överblicken. Och när nu även folk som vi tidigare betraktat som hjälplöst teknikomtöcknade kommer till sans och har med sig papperskort i båten är det mycket lätt att motivera varför den säkraste navigationskombon är ett digitalt och ett tryckt kort som ser likadana ut.
– Det är kapitel 1A i perceptionspsykologin: ska du jämföra två avbildningar av samma sak, går det bra mycket snabbare och säkrare om de är lika.

– Som hedersdoktor i sjökartografi anser jag mig kunna påstå att Eniro hanterat vårt vektordata på ett sätt som måste glädja en kartograf. Och en navigatör.

LÄS MER

Därför upphör försäljningen av rastersjökort

Bättre sjökort genom samarbete med Försvaret

redaktion@pakryss.se

, , ,

8 kommentarer »

  • Kattis skriver:

    Efterlyser tydligare marknadsföring av villkor och kostnader för Eniros app!
    För oss som redan har köpt proversionen tidigare kpnner man sig lätt lurad då info saknas om villkoren. Sedan kan man inte återgå till den tidigare versionen somman redan har köpt en gång.

  • Magnus Gagnelid, Eniro skriver:

    Nils Wikholm, ja de finns tillgängliga i appen nu, se bara till att uppdatera till senaste versionen av appen. Notera att Hydrographica säljs som en separat prenumeration, tillgänglig i Sidomenyn – Produkter – Hydrographica.

  • Nils Wikholm skriver:

    Skall Hydrografiskas kort finnas inlagda i telefonappen idag 4/4-19? Kan inte se dem vid inzoomning.
    Har uppdaterat appen.

  • Magnus Gagnelid, Eniro skriver:

    Jan Åke Jönsson, vi kommer inom kort lansera danska sjökort i Eniro På sjön appen.

  • Rolf Kolmodin skriver:

    En helt glimrande liten app, med riktigt snygg kartografi och lättolkad info. Skönt att få allt i ett med både kurs och fart, Ais och väderdata etc. Perfekt komplement till papper och navigator. Seglar man t ex Gotland Runt är det ju perfekt att alltid ha koll på läget i sin egen mobil utan att behöva kolla navigatorn vid styrplatsen.

    //MrRolf

  • Jan Åke Jönsson skriver:

    Säkert bra app, men oanvändbar i Skåne, eftersom den danska sjökortsbilden inte finns med. Öresund är delat mitt itu.

  • Henrik Rådmark skriver:

    Nu fungerar länken!

  • Göran Johansson skriver:

    Varför upphör försäljningen av rastersjökort? Länken funkar inte.