Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Kjell närmar sig Hobart

7 december, 2018 – 13.58 Ingen kommentar

Kjell Litwin närmar sig sakta men säkert Hobart på Tasmanien med sin Vagabond 31, Selene. Han har seglat längre solo nonstop än någon annan svensk tidigare.

Kjell Litwin lämnade Englands sydkust i slutet av juni och har sedan dess korsat ekvatorn i Atlanten och rundat Afrika. Resan i Atlanten gick relativt snabbt och problemfritt, men påväxt på skrovet, ett trasigt vindroder, tandvärk och brist på dricksvatten har lett till beslutet att avbryta nonstop-seglingen jorden runt för ett stopp i Hobart på Tasmanien. På fredagen hade han mindre än 200 sjömil till hamnen i Hobart.

Från en bästa snittfart under en vecka på 5,2 knop i Atlanten var snittfarten söder om Australien under sista veckan i november, 1,7 knop. Anledningen är bland annat en omfattande påväxt av långhalsingar som skapar kraftigt motstånd under vattnet och drar ner farten. Eftersom Selenes vindroder gått sönder kan Kjell inte heller segla lika effektivt dygnet runt som tidigare. Ett annat problem har varit tillgången på dricksvatten. Tankarna ombord sinade i Indiska oceanen och Kjell fick få hjälp av Istvan Kopar som deltar i havskappseglingen Golden Globe Race 2018, GGR. Kopar befinner sig just nu mellan Nya Zeeland och Kap Horn och har nu (långt senare) i sin tur ont om vatten ombord. Kjell samlar vatten ombord, men har precis så att han klarar sig. Han skriver via satellit att han ser fram emot att komma till Hobart och skulle inte tacka nej till en lättöl. Samtidigt konstaterar han att det första han kommer att dricka är ”troligast vatten från kran på bryggan”. Lagningen i en tand har lossnat och börjat att besvära. Kjells fokus är ändå på fortsättningen från Hobart till Europa. Han ser fram emot att kunna segla utan långhalsingarnas motstånd och med ett fungerande vindroder.

I år är det femtio år sedan Robin Knox-Johnston blev den förste att segla solo nonstop jorden runt. Därför arrangeras havskappseglingen GGR och utmaningen Longue Route. Kjell Litwin seglar utanför de arrangemangen. Av det rekordstora antal soloseglare som gav sig iväg under sommaren 2018 återstår fem GGR-seglare och elva Longue Route-deltagare.

På Kryss publicerar en intervju med Kjell Litwin i samband med det planerade hamnstoppet i Hobart.

LÄS MER: På Kryss artklar om Kjell Litwin och Selene på pakryss.se

LÄS MER: Litwins position- och statusrapporter via Garmin Mapshare

Kjell Litwin

Kjell Litwin ombord på Selene i hemmahamnen på Långholmen i Stockholm i maj, 2018. Bild: Per Runhammar

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

 

, , ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar