De senaste två åren har intresset för båtlivet skjutit i höjden rejält. Det har pratats om att alla lager är tömda och att det är omöjligt att få tag på en ny båt till sommaren. ..." /> 10 tips inför båtköpet | På Kryss 10 tips inför båtköpet | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

10 tips inför båtköpet

28 mars, 2022 – 12.33 Kommentarer inaktiverade för 10 tips inför båtköpet
Pressbild

De senaste två åren har intresset för båtlivet skjutit i höjden rejält. Det har pratats om att alla lager är tömda och att det är omöjligt att få tag på en ny båt till sommaren. Men så illa är det inte menar Mats Eriksson på Sweboat, båtbranschens riksförbund. 

Att köpa båt innebär för de flesta en stor investering. Men kostnaderna för att äga en båt kan skilja sig avsevärt beroende på vilken båttyp och vilken grad av service man vill ha. En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet, då blir båtlivet ännu roligare!

  • Börja med att tänka över hur båten ska användas. Är det för längre semesterfärder utmed kusten, dagsfärder från sommarstället eller som transport- eller fiskebåt? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt? Vilka är familjens behov? Hur många ska kunna sova ombord?
  • Vill du ha en ny eller begagnad båt? Precis som med bilar finns det olika för- och nackdelar. Köper du en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare har du ett grundläggande skydd i form av konsumentköplagen.
  • Läs båttidningar och fråga vänner som har båt. Båtägare älskar att delge andra allt som har med deras egen båt att göra. Sök på Internet efter de båtar som intresserar dig. På www.sokbat.se, kan du söka i världens största båtdatabas på olika båtmodeller. Där finns även tusentals annonser för båtar och tillbehör från seriösa handlare och mäklare. 
  • Gå på en båtmässa! Här finns båtar av alla modeller att se på riktigt. Det finns någon att fråga och det är lätt att jämföra olika båttyper och hitta en som passar dig. Kunskaperna kan du använda till att hitta en ny eller begagnad båt. 
  • Gå en navigationskurs. Förbered ditt båtköp genom att bygga kunskap. En kurs gör att du känner dig säker och vet lite mer inför din första båttur.
  • Fråga någon som vet. En bra båthandlare hjälper dig att hitta rätt båt för dina behov. En båtmäklare som säljer privatägda båtar kan också hjälpa till. Genom en handlare eller båtmäklare kan du få hjälp med båtfinansiering via banker och en bra försäkring till din båt.
  • Kontrollera båtens andrahandsvärde. En populär serietillverkad båt är oftast ett bättre köp än en udda båt.
  • Beräkna bruks- och servicekostnaderna. Servicekostnaderna skiljer sig om det är en utombords- eller inombordsmotor. Drivs motorn av bensin eller diesel? Behövs nya segel? Vad kostar försäkringen samt sommar- och vinterförvaringen?
  • Tänk även på tillbehörsköpen om du köper en ny båt. Det kan vara ganska mycket som tillkommer. Köper du en begagnad båt finns normalt många tillbehör redan ombord, men även här kan det vara bra att tänka på vad som finns med och inte.
  • Undersök tillgången på båtplatser, för både sommar och vinter, i området där du vill ha din båt. Båtklubbar, marinor/varv samt bryggföreningar är de vanligaste alternativen. Har du plats för en båttrailer och dragkrok är kanske det en lösning. I många länder har man sin båt på trailer i stället för i vattnet. Fördelarna är många. Lättillgängligt, miljövänligt och skapar upptäcktslust.