Två olika gäng som misstänks för organiserade stölder av bland annat båtmotorer har åkt fast i Stockholms län. De tolv gärningsmännen greps vid två olika tillfällen när de hade stöldgods med sig. Det första tillslaget skedde ..." /> 12 misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholm | På KryssFör dig som vill segla lite längre! 12 misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholm | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

12 misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholm

14 december 2021 – 10:22 6 kommentarer

Två olika gäng som misstänks för organiserade stölder av bland annat båtmotorer har åkt fast i Stockholms län. De tolv gärningsmännen greps vid två olika tillfällen när de hade stöldgods med sig.

Det första tillslaget skedde i norra Stockholms län den 17 november då sju personer greps och fyra båtmotorer hittades. Vid husrannsakan i annan lokal hittades sedan ytterligare stöldgods, bland annat olika maskiner och kläder. Gripandet skedde tidigt på morgonen efter det att de sju misstänkta troligen varit ute på en stöldrunda och kom hem med stöldgods.
Det andra tillslaget skedde i södra Stockholm den 23 november. Då greps fem personer och fem båtmotorer hittades. Samtliga gripna är män och misstänkta för grov stöld alternativt grovt häleri. Alla är nu häktade. Stölderna har bland annat skett i Värmdö och Ekerö och ägarna till de stulna båtmotorerna har lokaliserats.

– Det är uppenbart att det är fråga om ett systematiskt och organiserat arbete och att det handlar om internationella brottsnätverk, säger Mattias Eklöf, gruppchef på gränspolisen i region Stockholm.

Ulrika Barck-Holst, på Sjöpolisen i region Stockholm som arbetar med utredningen av ärendet i norra Stockholms län, påpekar vikten av att som båtägare arbeta förebyggande.

– De här grupperingarna jobbar i hela Stockholms län och stölder har skett på flera håll. Båtmotorer som är märka går att spåra och sedan också att få tillbaka.

Så kan du förhindra stölder ur eller av din båt:

 • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
 • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
 • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
 • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
 • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
 • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Läs mer i denna länk.

6 kommentarer »

 • Fredrik skriver:

  Efter erfarenhet kommer jag aldrig märka min motor. Det ökar risken att du får tillbaka en saltskadad motor som vid tillgripandet är släpad i grunt vatten.
  Min motor blev lika mycket värd som en aluminiumklump, men det tyckte inte försäkringsbolaget…

  All heder till polisen👍
  /Fredrik

 • Fredrik skriver:

  Ja tyvärr så har vi svenskar inte förtroende för rättsväsendet. Man är ju närmast förvånad att tjuvarna inte får skadestånd från svenska staten för att de blev gripna
  /Fredrik

 • Janne skriver:

  Dom är säkert släppta redan eftersom vårt rättsystem havererat redan pga korkade lagar och regler.
  Dessa yrkestjuvar från öststaterna skrattar sig hesa åt svenska rättsväsendet.

 • Skönt att åtminstne något händer.

 • Henrik Eriksson skriver:

  Äntligen!! Bra gjort polisen! Se nu till att de får kännbara straff och livstids utvisning från Sverige om de inte är svenska medborgare.

 • Tor Melin skriver:

  Det låter hoppingivande men det är det inte. Läste om ett stort tillslag och åtal tidigare. Dom fick villkorligt och utvisning. Tänk en sån fest på färjan hem. Världens naivaste land.