Under sommaren söker sig många svenskar till våra vatten för att bada och simma. Enligt en ny undersökning genomförd på uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet, uppger 1 av 5 svenskar att de inte kan simma 200 ..." /> 1,5 miljon svenskar kan inte simma 200 meter | På Kryss 1,5 miljon svenskar kan inte simma 200 meter | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

1,5 miljon svenskar kan inte simma 200 meter

1 augusti, 2023 – 11.08 Ingen kommentar
AdobeStock_294136627

Under sommaren söker sig många svenskar till våra vatten för att bada och simma. Enligt en ny undersökning genomförd på uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet, uppger 1 av 5 svenskar att de inte kan simma 200 meter.

Bland de nästan 1,5 miljoner svenskar som inte beräknas kunna simma 200 meter är simkunnigheten särskilt låg hos nyanlända, där endast 23 procent uppger att de är simkunniga.
Skolverket rapporterade under vintern att simkunnigheten bland elever i årskurs 6 har gått ner och att så många som sju procent av eleverna inte kunde simma 200 meter när de gick ut sjätte klass. Och Svenska Livräddningssällskapets rapport slår nu fast att den självskattade simkunnigheten hos den vuxna delen av befolkningen är betydligt lägre än så. 21 procent kan inte simma 200 meter.
– Att 79 procent av svenskarna kan simma 200 meter kan tyckas vara en hög andel, men det innebär i praktiken att nästan 1,5 miljoner svenskar utsätter sig för fara och riskerar att drunkna om de skulle hamna i en farlig situation på djupt vatten, säger Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet, i ett pressmeddelande från Svenska Livräddningssällskapet.
– Tyvärr, fortsätter han, är det så att både äldre män och nyanlända omkommer i drunkningsolyckor i högre utsträckning. Det vi kan se i rapporten är att framförallt nyanlända har lägre simkunnighet. Detta behöver vi kartlägga ytterligare och komma till rätta med.
Det finns i dagsläget ingen statistik över hur många av de som omkommer i drunkningsolyckor som inte är simkunniga. Men det finns en överrepresentation av äldre män och nyanlända i drunkningsstatistiken, samma målgrupper som har en signifikant lägre simkunnighet.

Om undersökningen
Datainsamlingen genomfördes i den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifopanelen under tidsperioden 2 februari till 13 februari januari 2023. Totalt genomfördes 1 000 intervjuer med den svenska allmänheten 18–79 år.
• 79 procent uppger att de kan simma 200 meter varav 50 meter ryggsim, vilket är den officiella och internationella simkunnighetsdefinitionen. Senast undersökningen genomfördes, 2018, var siffran 80 procent
• Bland nyanlända inskrivna på SFI* uppger endast 23 procent att de kan simma 200 meter.
• 26 procent har inte badat i öppet vatten de senaste 12 månaderna. 34 procent har gjort det en gång
• 59 procent har inte simmat 200 meter, varav 50 meter på rygg, de senaste 12 månaderna
• Fler än hälften, 55 procent, instämmer helt eller delvis att vuxna som inte kan simma ska erbjudas kostnadsfri simundervisning.

*Undersökningen till nyanlända har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet. Datainsamlingen är genomförd via Sifo. Antal intervjuer: 625 Målgruppen är nyanlända som studerar på SFI, primärt de som kommer från Afghanistan, Syrien, Eritrea och Somalia. Och i första hand genomförda intervjuer med utomeuropéer.

Foto: Adobestock

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar