Stiftelsen Voice of the Ocean bidrar med 1 595 000 kronor till Jernkontorets och Vrak/SMTMs gemensamma forskning om det så kallade Osmundvraket. Det gör att ytterligare marinarkeologiska undersökningar kommer att kunna ske under våren 2024. I ..." /> 1,6 miljoner till undersökningar av Osmundvraket | På KryssFör dig som vill segla lite längre! 1,6 miljoner till undersökningar av Osmundvraket | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

1,6 miljoner till undersökningar av Osmundvraket

23 oktober 2023 – 10:49 Ingen kommentar
1,6 miljoner till undersökningar av Osmundvraket

Stiftelsen Voice of the Ocean bidrar med 1 595 000 kronor till Jernkontorets och Vrak/SMTMs gemensamma forskning om det så kallade Osmundvraket. Det gör att ytterligare marinarkeologiska undersökningar kommer att kunna ske under våren 2024.

I december 2017 hittades ett skeppsvrak från 1500-talets mitt i Stockholms mellersta skärgård. Dykande marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM), kunde konstatera att det fanns stora mängder järn i lasten, främst så kallade osmundar.

Fyndet var så pass anmärkningsvärt att det gav namn till vraket efter det okända skeppet. Forskning på Osmundvraket kan ge nya kunskaper om 1500-talets järntillverkning, handel, sjöfart och skeppsteknisk modernisering.

Jernkontorets Bergshistoriska utskott och Vrak/SMTM startade 2018 ett gemensamt forskningsprojekt kring ”Östersjön som järnmarknad” med utgångspunkt från Osmundvraket. Nyligen beviljade den svenska stiftelsen Voice of the Ocean 1 595 000 kronor till forskningsprojektet.

Det internationella forskningsnätverket ”The Baltic metal trade Network”, som initierats av representanter från Jernkontoret och SMTM, kommer den 1–2 november att ha en workshop om Osmundvraket i Tallinn i Estland.

– Osmundvraket är unikt – jag har aldrig sett något liknande. Skeppstypen är ännu okänd för oss och det finns fortfarande stora områden av skeppsvraket och lasten som är outforskade. Varje dyk ger ny information och tack vare anslaget från Voice of the Ocean kan vi göra betydelsefulla utgrävningar av vraket redan till våren, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak/SMTM och projektledare för dykningarna.

Bildtext: Jim Hansson visar upp osmundjärn från vrakets last.

Pressbild

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar