Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

18 000 ungdomar ska städa Sveriges kuster i sommar

12 april 2019 – 10:48 En kommentar

De har samlat in 500 ton skräp längs våra kuster sedan 2010. I år höjer projektet Städa Kust ambitionen och siktar på att städa undan 50 procent mer skräp än förra året.

Städningen görs av idrottsungdomar över hela Sverige och arrangeras av idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Förra året samlades rekordmycket skräp in, varav en stor mängd plast. Totalt deltog över 12 000 ungdomar. I år siktar man på att engagera över 18 000.

– Situationen med skräp längs våra kuster blir tyvärr allt värre, såväl i fråga om havsburet som sådant som har kastats på stranden. Därför är kuststädningen nödvändig, säger Mats Wesslén som är vd på Städa Sverige.

När årets kuststädning inleds på Västkusten den 13-14 april deltar 2 200 ungdomar från 63 idrottsklubbar.

Så här beskrivs projektet av Städa Sverige:

”Projektet Städa Kust går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.”

Städningen pågår under hela våren och sommaren, och avslutas den 21 september som är Strandens dag (International Coastal Cleanup Day).

Läs mer på: stadasverige.se och oceanconservancy.org

LÄS MER

Seglingsäventyr för hållbar miljö och ungas utveckling

Skräpjolle får båtbranschens miljöpris

 

redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »