Den 4 maj i år åkte en utländsk bärgningsbil genom Sverige, fullastad med båtmotorer stulna i Sverige 2019 och beslagtagna i Rumänien 2020. Efter två års arbete har Sjöpolisen i Stockholm och Larmtjänst lyckats identifiera ..." /> 25 stulna båtmotorer åter i Sverige | På Kryss 25 stulna båtmotorer åter i Sverige | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

25 stulna båtmotorer åter i Sverige

10 maj, 2022 – 11.22 En kommentar
Bild: Adobe normalfx

Den 4 maj i år åkte en utländsk bärgningsbil genom Sverige, fullastad med båtmotorer stulna i Sverige 2019 och beslagtagna i Rumänien 2020. Efter två års arbete har Sjöpolisen i Stockholm och Larmtjänst lyckats identifiera ägarna.

Senast en så här stor transport med återtagna båtmotorer åkte genom Sverige var det många som hörde av sig till polisen. Den här transporten var dock helt legal och innehöll 25 båtmotorer som stals i Sverige under 2019 och beslagtogs i Rumänien under 2020. Vid tillslaget kunde rumänsk polis gripa 11 personer som misstänktes ligga bakom stölderna.  Två år senare är motorerna identifierade, allt pappersarbete klart och motorerna tillbaka i Sverige.  

– Tack vare båtägarnas grunduppgifter och att de förts över till polisen så har vi lyckats identifiera dessa motorer. Av den anledningen är det väldigt viktigt att alla båtägare fyller i sitt båtkort för att samla uppgifterna, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

Båtkort

För att få så bra hjälp som möjligt av polisen vid sjöräddningslarm eller om din
båt blir stulen är det viktigt att du har korrekta uppgifter om din båt tillhands. Båtkortet är en ifyllningsbar pdf som går att spara i mobilen eller i en molntjänst för att ha nära tillhands. Du hittar en länk till båtkortet här https://www.larmtjanst.se/Handla-sakert/bat/batkort/ 

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    De drabbade ägarna har väl köpt nya motorer sedan 2019-2020, men de här motorerna kan kanske vara bra för de stackare som fått sin motor stulen i vinter och nu. Det är nu långa leveranstider på nya motorer-en del inte alls i år, en del sent i sommar. Det är dyrt att bli av med en 2 år eller äldre motor-åldersavdrag, självrisk och det är mycket svårt att hitta en bättre begagnad motor. Å andra sidan är jag tveksam till om jag skulle vilja köpa någon av dessa motorer, hur mår de efter stöldhanteringen och säkert flera inte så varsamma omlastningar.