En ny Sifo-undersökning visar att i år kommer 8 av 10 semestra på hemmaplan, många av dem till sjöss. Så varför inte passa på att utforska några av Sveriges vackraste kanaler! Göta kanal Göta kanal är Sveriges ..." /> 5 tips på härlig sjömester | På Kryss 5 tips på härlig sjömester | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

5 tips på härlig sjömester

23 juni, 2020 – 13.34 En kommentar
5 tips på härlig sjömester

En ny Sifo-undersökning visar att i år kommer 8 av 10 semestra på hemmaplan, många av dem till sjöss. Så varför inte passa på att utforska några av Sveriges vackraste kanaler!

 1. Göta kanal
  Göta kanal är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön. Under resan passeras vackra landskap, gröna åkrar och mäktiga slott. Längs den 19 mil långa kanalen finns 21 trivsamma gästhamnar att stanna till vid, flertalet sevärdheter att uppleva och många spännande aktiviteter för stora som små. Njut av en glass på Smultronstället, paddla SUP-bräda eller gör ett besök på Motalas häftiga Motormuseum.
  För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/
 1. Hjälmare kanal
  Hjälmare kanal är Sveriges äldsta farbara kanal. Den anrika kanalen är ett populärt resmål där vackra naturupplevelser, badplatser och naturstigar kantar den drygt 13 km långa kanalen med många fiskemöjligheter. Passa på att stanna till vid Hjälmare dockas besökscentrum, vandra någon av de många natursköna vandringslederna eller hyr en kanot och paddla dig fram. Hjälmare kanal erbjuder något för hela familjen.
  För mer information: https://www.sveaskog.se/upplev-skogen/besoksomrade…
 1. Kinda kanal
  Med sina 8 mil sträcker sig Kinda kanal från Linköping i norr till Hycklinge i söder. Kanalen är omgiven av skogar, sjöar och pittoreska orter som lämpar sig perfekt för cykelturer, paddlingsäventyr eller kulturupplevelser. Slussa dig fram med egen båt eller boka en plats på kryssningsbåten M/S Kind.
  För mer information: https://visitlinkoping.se/kinda-kanal
 1. Strömsholms kanal
  Strömsholms kanal tar dig med på en resa genom natursköna omgivningar med spännande kulturskatter och roliga aktiviteter. Ta en nostalgitur med ångbåten Å/F Runn, slå några slag på Fagersta golfbana eller upplev naturen på en islandshäst. För den som vill ta ett svalkande dopp finns det gott om badmöjligheter, både i form av tempererade bassänger och badplatser vid kanalens kant.
  För mer information: https://stromsholmskanal.se/
 1. Dalslands kanal
  Den 25 mil långa kanalen har rankats både som en av Sveriges vackraste kanal och en av de vackraste i Europa. Längs kanalen finns en mängd spännande aktiviteter för både stora och små. Gör ett besök vid Håveruds historiska akvedukt, paddla kanot eller vandra upp för Brända Berget. Dalslandskanalen erbjuder ett flertal fina gästhamnar att lägga till vid. Där kan du promenera längs de små gatorna kantade av butiker, njuta av god mat på någon av de många restaurangerna och uppleva förstklassig avkoppling.
  För mer information: https://www.dalslandskanal.se/en/

En kommentar »

 • Clas Halling skriver:

  Svenska kanaler är spännande och mycket vackra och de representerar en viktig del av den Svenska industriella historian. Tyvärr körs flera kanaler under en mycket begränsad tid av året och detta måste man kontrollera i förväg.
  Flera kanaler har begränsningar, t.ex. begränsad segelfri höjd.
  Flera kanaler har bara en uppslussning resp. en nerslussning per dag.