Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

6 nya sjövägmärken

5 mars, 2019 – 10.22 15 kommentarer

Transportstyrelsens nya regler om så kallade sjövägmärken träder i kraft den 1 april och innehåller bland annat sex nya märken.

– Det har tidigare saknats upplysningsmärken för exempelvis var man kan rengöra sin fritidsbåt, och var eluttag för landström finns. Därför finns flera nya sjövägmärken med i de nya reglerna, säger Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Reglerna har även gjorts enklare att förstå, bland annat med hjälp av illustrationer.

– Vi har märkt att det saknas kunskap i vissa grupper om hur utmärkningen ska se ut. Därför bestämde vi oss för att jobba med förklarande illustrationer, för att göra reglerna tydligare, säger Mats Hörström.

[uppdaterat 6 mars] Ett av sjövägmärkena, Rekommendation om svallfri fart, innebär en ny möjlighet för fastighetsägare och andra att uppmana sjöfarare att framföra båten så att inte svallvågor uppstår, för att exempelvis skydda strandnära miljöer. Skälet till att det inte rör sig om ett förbud är helt enkelt att polisen och Kustbevakningen ser svårigheter med lagföringen.

De nya skyltarna är följande:


Eluttag för landström


Obligatorisk passning av VHF-kanal


Rekommendation om svallfri fart


Spolplatta för bottentvätt


Båttvätt för fritidsbåtar


Tömningsstation för toalettavfall från fritidsbåtar

redaktion@pakryss.se

,

15 kommentarer »

 • Stig Strömkvist skriver:

  Det kan vara bra med toatömningsskyltar. Ännu bättre om anläggningarna var tillgängliga, typ Ystad.

 • Anders skriver:

  Håller med flera av kommentarerna. Sjötrafikmärken känns som en bättre benämning. Även färgen på Svallfri fart borde va med röd ram och inte va rekommendation utan gälla. Annars är det ju bara köra vidare som vanligt.
  Den sista skylten som ska illustrera tömning av toalettavfall är nog den otydligaste skylt jag sett.

 • Dag Nordstedt skriver:

  Transportstyrelsen vill ju underlätta för sjöfarten, säger dom. När nu nya regler för yrkessjöfarten börjar gälla från 1 april. Betala och följ reglerna, eller lägg ner…! Hälsningar Dagge sjörövare.

 • Malin skriver:

  I Finland heter motsvarande märken ”sjötrafikmärken” på svenska, tycker jag är ett logiskt namn på skyltarna.

  Där finns även redan ett förbudsmärke som betyder ”förbjudet att orsaka svall” och som har samma symbol som den blåvita nya här, men som alltså är med svarta vågor på vit botten och med förbudsmärkets röda ram och snedstreck. Vet dock inte hur efterlevnaden av förbudet övervakas i praktiken, men skylten förekommer typiskt vid båthamnar, marinor, gärna kombinerad med en skylt för hastighetsbegränsning.

  Kanske kan vara intressant i diskussionen.

 • Kim Lendal skriver:

  Illustrationerne är inte logiske (som dansk?) og är troligen inte gjort av folk med erfarenhet på sjön :-)

 • Marianne skriver:

  Håller med om svallfri fart, borde som sagt vara rött. Och vad i hoppsan är Sjövägmärken – antingen är vi väl på sjön eller på vägen fast kanske då inte med båt.. Inte riktigt samma sak eller.. Toatömningsskylten ser ut som någon slags bruksanvisning till makrame´

 • Peter skriver:

  Kommer de också att vara tillräckligt stora så att de syns på håll?

 • Mikael Strindlund skriver:

  Jag är mycket i USA och där finns inga hastighetsbegränsningar för sjöfart utan endast ”No Wake Zone” som efterlevs mycket bra. Fel att titulera vår motsvarighet som ”rekommendation”, är ju då inget krav, och kan då heller inte bötfällas…

 • Mats Hörström skriver:

  På lördag (190309) mellan kl 1600-1630 kommer Transportstyrelsen hålla ett föredrag om utmärkning till sjöss på båtmässan i Älvsjö under Sailforum vid SXK monter A03.01 / V Ä L K O M N A ⛵

 • Thomas Heimer skriver:

  Janne, VHF-skylten är väl inte konstig. Den används ofta vid broar,trånga passager och slussar.Gäller för dom som har VHF

 • Janne skriver:

  Patrik, att ha röd ram på skylten kan ställa till det lite, tanken är bra, men den kräver även ett sätt att mäta svall mm. detta för att kunna styra upp efterlevnaden ..

 • Janne skriver:

  Undrar hur de tänkt att VHF-skylten skall användas och av vilka den gäller..

 • Ulf Dahlgren skriver:

  Håller med Patrik om svallfri fart, tror Tom menar farled?

 • Tom Heyman skriver:

  Det borde rimligen heta fardledsmärken!

  Tom Heyman

 • Patrik Ström skriver:

  Det borde inte vara en rekommendation om svallfri fart. Skylten borde ha en röd ram och istället betyda ”svallfri fart”