I september stals 233 båtar i Sverige jämfört med 187 båtar samma månad förra året enligt statistik från Stöldskyddsföreningen. Värst drabbat är Region Stockholm där 89 båtar stals under perioden. Mörkret och obevakade uppläggningsplatser lockar tjuvar som ..." /> 8 båtstölder om dagen i september | På KryssFör dig som vill segla lite längre! 8 båtstölder om dagen i september | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

8 båtstölder om dagen i september

19 oktober 2021 – 11:55 Kommentarer inaktiverade för 8 båtstölder om dagen i september
Bild: Adobe Q77photo

I september stals 233 båtar i Sverige jämfört med 187 båtar samma månad förra året enligt statistik från Stöldskyddsföreningen. Värst drabbat är Region Stockholm där 89 båtar stals under perioden.

Mörkret och obevakade uppläggningsplatser lockar tjuvar som kan arbeta ostört. De fraktar snabbt i väg båten eller båtmotorn med hjälp av ett släp från en obevakad båtklubb, uppläggningsplats eller sommarstugeområde. Om polisen inte kan koppla båten till rätt ägare går det heller inte att stoppa tjuven vid en kontroll på vägen.

Av de stulna båtarna i september var 145 motorbåtar och 88 båtar utan motor. När det gäller båtstölder säljs båtarna oftast på andrahandsmarknaden i Sverige. Båtmotorer och båtutrustning fraktas istället ofta utomlands. Men det går att göra det svårare för tjuven och därmed minska risken att bli drabbad.

– Se över vad du som båtägare eller båtklubb kan göra för att försvåra för tjuven, allt från certifierade lås på båtmotorn till belysning. Töm även båten på värdefull utrustning när du inte använder den, säger Lina Nilsson, expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Tips från SSF Stöldskyddsföreningen för en säkrare förvaring:
• Delta i Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under ALLA årstider.
• Förvara gärna din båtmotor inlåst över vintern. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
• Sitter båtmotorn kvar på båten, se till att den är fastlåst med ett godkänt certifierat lås.     
• Båt, motor och utrustning bör märkas med Märk-DNA och även förses med spårsändare och startspärr.
• Ha ett kulhandskelås på släpet när båten står uppställd på tomten/båtklubben.
• Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter för din båt, motor, utrustning, märkning med mera för snabb anmälan om någonting blir stulet. Fotografera gärna!

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »