Under sommaren har minst fyra båtar attackerats av aggressiva späckhuggare vid Málagakusten. Mikael Ovegård, marinbiolog och medlem i Svenska Kryssarklubben Medelhavsseglarna, har gjort en presentation om späckhuggare som du hittar på YouTube. Antalet rapporterade incidenter ..." /> Aggressiva späckhuggare utvidgar sitt revir | På Kryss Aggressiva späckhuggare utvidgar sitt revir | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Aggressiva späckhuggare utvidgar sitt revir

21 augusti, 2023 – 13.26 4 kommentarer
Aggressiva späckhuggare utvidgar sitt revir

Under sommaren har minst fyra båtar attackerats av aggressiva späckhuggare vid Málagakusten. Mikael Ovegård, marinbiolog och medlem i Svenska Kryssarklubben Medelhavsseglarna, har gjort en presentation om späckhuggare som du hittar på YouTube.

Antalet rapporterade incidenter vid Gibraltar Sun är nu uppe i omkring 500 sedan 2020 när attackerna startade. Seglare längs Costa del Sol är nu allt mer oroade, speciellt med tanke på de senaste händelserna där späckhuggare tros ha utvidgat sitt revir djupt in i Medelhavet. Under sommaren har fyra incidenter rapporterats utanför Estepona och Marbella, enligt uppgifter från tidningen Málaga Hoy. Sedan 2020 har räddningstjänsten vid den spanska sydkusten fått rycka ut och hjälpa hundratals båtar och besättningar i nöd.

En av incidenterna involverade tävlingsbåten Kapote Tercero, som tvingades bogseras till hamnen i Estepona efter det rodret hade förstörts. Det är ännu oklart varför späckhuggarna riktar in sig på båtar. Främst verkar segelbåtar vara deras måltavlor, med förstörda roder som följd, men även motorbåtar och fiskebåtar har drabbats vid några tillfällen. Teorierna om varför späckhuggarna beter sig så sträcker sig från att de attackerar på grund av upplevt hot till att det kan vara en form av lek.

Mikael Ovegårds presentation är en sammanfattning av aktuell officiell information om interaktioner mellan späckhuggare och segelbåtar. Se hela presentationen på Youtube här.

(Källa: sydkusten.es)

Stock.adobe.com

4 kommentarer »

 • Anders skriver:

  @Bosse

  Vet ni om alla attacker skedde mot båtar med svart bottenfärg?
  Undrar om annan kulör skulle kunna göra skillnad?

 • Bosse Bergqvist skriver:

  Vi har hanterat 11 attacker inom Pantaeniusgruppen hittills i år och 2022 hade vi 15 kunder som blev drabbade. Jämfört med andra skadeorsaker är det ju försvinnade lite och kanske även med tanke på antalet båtar vi har som seglar i dessa områden. Trots detta är det ett problem och givetvis en oro för de flesta som tänker ta sig fram den vägen. Tyvärr har vi till dags dato inga konkreta lösningar och inte heller någon tydlig anledning till varför späckhuggarna beter sig som dom gör här. det enda vi kan säga med säkerhet är att det väldigt intelligenta djur och att attackerna inte är några slumpartade olyckshändelser. utöver detta har vi även ett antal kollisioner med andra valar, men det är inte alls lika vanligt som det som sker här.

 • Jan Jarelius skriver:

  Kan Ekolod påverka? Går det att ”avvisa” dom med Undervattensljud eller knallskott ?

 • Martin skriver:

  Situationen verkar bli allt värre, tyvärr. Det vore kanske dags att fundera på att avliva de individer som är skyldiga till detta. Det finns ju tydliga indikationer att dessa lär upp ungdjuren. 2020 klarade vi oss på väg upp. Skall ner om någon månad, och kommer att gå långt från kusten, i förhoppning om att späckhuggarna har migrerat norröver, som brukligt i September, så att man slipper löpa gatlopp genom Gibraltar Strait. Detta gör en vanligtvis trevlig segling till något som oroar. I närmaste framtiden behöver vi få slut på detta. 3 båtar har sänkts, 100-tals har skadats och det är bara en fråga om tid innan någon seglare dör pga detta.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar