Aina Cederblom var äventyrare, hjälparbetare, vävlärare och textilkonstnär. I en liten motorbåt utforskade hon på egen hand Europa, Antarktis och Asien. Första gången Aina Cederblom gav sig ut i en båt tillsammans med en vän råkade ..." /> Aina – havets sjöluffare | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Aina – havets sjöluffare | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Aina – havets sjöluffare

13 november 2023 – 10:05 3 kommentarer
Aina – havets sjöluffare

Aina Cederblom var äventyrare, hjälparbetare, vävlärare och textilkonstnär. I en liten motorbåt utforskade hon på egen hand Europa, Antarktis och Asien.

Första gången Aina Cederblom gav sig ut i en båt tillsammans med en vän råkade de ut för en storm och fick söka nödhamn. Kompisen blev jätterädd och efter den upplevelsen bestämde hon sig för att aldrig ha med någon på sina äventyr utan åka själv.

Första resan gick längs kanalerna i Europa med i Ainas första öppna motorbåt, Rospiggen 1. Under färden började motorn krångla, men det stoppade henne inte. Hon plockade noggrant isär den på egen hand, märkte upp varje del och efter att ha torkat och smort varje detalj satte hon ihop den och fick igång motorn på nytt.

Våren 1932 var det dags för nästa äventyr. Hon blev varnad för gränskontrollerna i Wien där man sköt på båtar som inte stannade och för rövare och banditer längre ner på Donau. Vid gränsen mellan Rumänien och Bulgarien hettade det till.

När båten passerade en hög klippa började några soldater skjuta mot den och till sist träffad en kula motorn som gick upp i högvarv och snabbt förde ut henne till sjöss. Det var först efteråt Aina insåg att det kanske var gränsvakter som velat tvinga in henne för passkontroll.

Med sin andra båt, Rospiggen 2, var planen att ta sig till Amerika via Färöarna och Grönland. Det såg ju så lätt ut på kartan. Efter att ha liftat med fartyget Stella Maria till Färöarna blev hon nersläppt i öppet vatten nära isbergen.

Vid midnatt andra dagen kolliderade Rospiggen med ett isberg och pajade motorn. Hon drev omkring och levde på ett kex varannan dag innan hon till slut siktade fjället Sukkertopp på den nittonde dagen. Ett fiskefartyg tog med henne till Färöarna för vidare färd hem.

Efter Atlantfärden hägrade Fjärran Östern. Aina fick jobb som textillärare vid författaren Tagores skola i Indien. Hon fraktade dit Rospiggen 3 och tillbringade tre veckor till sjöss innan det var dags att tillträda tjänsten. Efter Indien besökte hon bland annat Java, Sumatra och en indonesisk straffkoloni vid namn Condor.

Läs mer om Ainas liv och äventyr i På Kryss nr 5–23.

3 kommentarer »

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar