Malmö planerar en ny broförbindelse mellan Mellersta Hamnen och Västra hamnen. Ett av förslagen är en akvedukt där båtarna seglar ovanpå trafiken. Den nya förbindelsen ska gå norr om Slagthuset och restaurang Saltimporten, men söder om ..." /> Akvedukt kan bli ny bro i Malmö | På Kryss Akvedukt kan bli ny bro i Malmö | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Akvedukt kan bli ny bro i Malmö

26 april, 2022 – 09.42 En kommentar
Akveduct

Malmö planerar en ny broförbindelse mellan Mellersta Hamnen och Västra hamnen.
Ett av förslagen är en akvedukt där båtarna seglar ovanpå trafiken.

Den nya förbindelsen ska gå norr om Slagthuset och restaurang Saltimporten, men söder om färjeläget för bilbåtarna. I Mellersta Hamnen ska den ansluta till Terminalgatan och i Västra Hamnen till Riggaregatan.
Nu har arkitektfirman Norconsult på uppdrag av Malmö stad tagit fram fyra förslag på förbindelse. Förutsättningen för förslagen är bland annat att stora båtar, till exempel kustbevakningen, ska kunna passera ut och in samtidigt som förbindelsen ska kunna hantera intensiv trafik. De fyra förslagen skiljer sig alla åt och akveduktsförslaget sticker ut lite extra. En av förebilderna till idéen finns i Holland, Veluwemeer Aqueduct.

– Det är ju ingen bro i vanlig mening, men inte heller en tunnel, säger Kenneth Fryklander, trafikplanerare på Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Planer på en ny förbindelse har funnits i översiktsplanen för Malmö i över 20 år. Ännu återstår mycket utredningsarbete, men vi rör oss närmare ett förverkligande.

På bilden syns Veluwemeer Aqueducten – kanske kommer det att bli något liknande i Malmö så småningom.

En kommentar »