Hon vill att alla ska ha möjlighet att njuta av friheten till havs. Eventuella begränsningar lämnas på land. – När du väl sitter i båten spelar det ingen roll hur du tog dig till hamnen, säger ..." /> ”Alla seglar på samma villkor” | På Kryss ”Alla seglar på samma villkor” | På Kryss
Hem » Läsvärt, Medlemsprofilen

Läsvärt   Medlemsprofilen

”Alla seglar på samma villkor”

11 januari, 2022 – 12.06 Kommentarer inaktiverade för ”Alla seglar på samma villkor”

Hon vill att alla ska ha möjlighet att njuta av friheten till havs. Eventuella begränsningar lämnas på land.

– När du väl sitter i båten spelar det ingen roll hur du tog dig till hamnen, säger kryssarklubbsmedlemmen Cecilia Göök i Vänerkretsen.

Cecilia växte upp i Veddige på Västkusten och har alltid älskat närheten till vatten. Livet på havet är lika med total avkoppling, lugn och ro.

– När du seglar blir du ett med vind och vatten. Det är nästan alltid vacker omgivning, du får uppleva trevliga möten och det är relativt lugnt och tyst att förflytta sig. En form av kravlöshet.

I dag är hon en av eldsjälarna inom parasegling i Karlstads Segelsällskap för att alla ska få uppleva det hon själv känner ute på sjön.

– Här lämnar du rullstol, kryckor och ledsagare på bryggan och seglar på samma villkor som alla andra, säger Cecilia. Eftersom jag är arbetsterapeut inom vuxenhabilitering träffar jag en del av målgruppen naturligt genom jobbet.

Som samordnare sköter hon det mesta av det administrativa arbetet. Samtidigt är hon en i gänget där alla bidrar efter förmåga. Båtarna vårrustas och sjösätts under våren, sedan erbjuder paraseglingen fem seglingskvällar på försäsong och fem på eftersäsong.

De tio paraseglarna i klubben har olika typer av fysiska funktionsnedsättningar. Vissa kan själva ta sig i och ur båtarna med lätt stöd, andra lyfts mellan rullstol och båt med hjälp av personlyften på bryggan. Varje genomförd seglingskväll är en höjdpunkt, oavsett väder.

– Andan och gemenskapen i gruppen är fantastisk liksom viljan att göra något bra tillsammans, säger Cecilia.