Sibiriska katten Bamse, papegojan Ragnar och hundtrion Julius, Oscar och Bodil älskar livet till sjöss. I På Kryss nr 4 kan du läsa om vad deras mattar och hussar gör för att de sak trivas ..." /> Alle djur på däck | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Alle djur på däck | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Alle djur på däck

9 augusti 2022 – 10:12 Kommentarer inaktiverade för Alle djur på däck
djur 2

Sibiriska katten Bamse, papegojan Ragnar och hundtrion Julius, Oscar och Bodil älskar livet till sjöss. I På Kryss nr 4 kan du läsa om vad deras mattar och hussar gör för att de sak trivas ombord.

Katten Bamse, 4 år, började träna när båten stod på land för att bekanta sig med alla skrymslen och hörn. Eftersom han är innekatt fick han lära sig att gå i sele och även testbada med flytväst. Husse Fredrik Jansson berättar att premiärturen gick över förväntan.

– Jag hade hört från andra kattägare att deras katter knappt kom upp i sittbrunnen under färd. Men Bamse vill vara med under seglingen, gärna liggandes på sin dyna under sprayhooden.

Båten är kattsäkrad genom ett mantågsnät från för till akter som gör att Bamse kan röra sig mer fritt och både jaga trollsländor och hoppa upp och ner från bommen. Dessutom har han blivit utsedd till Årets skeppskatt två gånger av Sjöhistoriska  muséet .

Det var tack vare golden retrievern Oscar, 12 år, broholmern Julius, 3 år, och bonusvovven Bodil, Veronica Svanströms dotters mops på 6 år, som familjen bytte från segel till motor.

– Motorbåt är plattare och gör det lättare för hundarna att vara ombord. Julius älskar båtlivet och springer själv på rampen för att komma ombord vilket är bra eftersom han väger 62 kilo. Vi har köpt en färdig plastramp som ka ta 90 kilo vilket är perfekt. Vi backar in i hamn och lägger rampen mot badbryggan så att de kan gå av och på själva.

Extra mattor gör att det inte är halt i båten och extra parasoll ger skydd mot solen. Dessutom har familjen investerat i luftkonditionering. Flytväst är ett måste så fort hundarna kommer upp ur båten.

– Förra året hade vi två incidenter i hamn. Julius trampade snett och hamnade i vattnet och sedan Oscar. Hade Julius inte haft flytväst hade vi nog inte fått upp honom, men tacj vare handtaget på flytvästen var det lätt att få ett grepp.

Det bästa med att ha med hundarna ombord tycker Veronica är att kunna uppleva äventyr tillsammans.

– När vi rest förut har vi saknat dem, men u kan vi äntligen dela semestrarna tillsammans!

Papegojan Ragnar är en 17-årig gråjako som har seglat i många år. Han är väldigt sällskaplig och är nöjd bara han får vara med. Han kan dessutom imitera både brandlarm, skruvdragare och ringsignaler.

– Steker jag i båten och det osar går vårt fjäderprydda brandlarm på en gång, säger matte Ulrika Ädel. Och känner han sig utanför, som när vi sitter i sittbrunnen och Ragnar är nere i båten, kör han hela registret med oljud.

Ulrika och hennes man är därför noga med att informera grannbåtar om att de har en goja ombord. Det är också många som blir nyfikna när de ser Ragnar, men tyvärr bits han om någon vill klappa honom.

– Annars trivs Ragnar på sjön. Ju mer det gungar, desto mer tjattrar och visslar han. Eftersom buren i båten är mindre än hemma är det viktigt att han får komma ut på dagarna. Då stänger vi till kajutan så att han inte flyger i väg. Han brukar få ha sin bur i sittbrunnen. Då täcker vi över taket så att han inte sitter i direkt solljus och blir för varm.