Ludvig Grips jorden runt-segling för 11 år sedan tog slut i Australien och blev en bok. Nu kommer uppföljaren ”Det löser sig”. Din första bok handlar om en världsomsegling som avbröts. Vad hände? – Egentligen gick väl ..." /> ”Allt blir inte som man tänkt!” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ”Allt blir inte som man tänkt!” | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

”Allt blir inte som man tänkt!”

7 juli 2023 – 09:07 Ingen kommentar
”Allt blir inte som man tänkt!”

Ludvig Grips jorden runt-segling för 11 år sedan tog slut i Australien och blev en bok. Nu kommer uppföljaren ”Det löser sig”.

Din första bok handlar om en världsomsegling som avbröts. Vad hände?

– Egentligen gick väl allt som planerat utöver en miss i planeringen och vad vi kanske ville få ut av seglingen. Vi var tre väldigt olika grabbar och hade i stort sett aldrig seglat innan. När vi kom till Australien efter 1,5 år var vi ganska nöjda med den insatsen, att ha seglat en Vega över världshaven. Vi insåg nog ganska snabbt att ”målet” att segla jorden runt var sekundärt mot att bara få äga sin egen tid och göra det som faller en in, dag efter dag.

Det tog sju år innan du gav dig ut igen. Varför dröjde det så länge?

– Tiden rann i väg. Folk säger att det svåraste man kan göra är att kasta loss och det stämmer ju. Kanske ännu mer en andra gång. Då är det ju inte bara ett äventyrligt infall i vardagen utan kanske mer en ny livsstil.

Var befinner du dig nu?

– I Filippinerna. Som så många andra siktade jag mot Kanarieöarna, men när jag kom dit och alla gick västerut fortsatte jag söderut. Till skillnad från första seglingen, där vi verkligen följde i alla andras farvatten, uppskattar jag en mer utmanande rutt den här gången.

Några av höjdpunkterna hittills?

– Chiles kust med sin outforskade och hårda natur var skräckblandad förtjusning. Antarktis, vintertid i nästan tre månader, var det absolut mest fantastiska jag har gjort. Mikronesien, att komma undan myllret av andra båtar och fortsätta utforska platser som Pohnpei, Kosrae och Marshallöarna.

Vad har du lärt dig under åren till sjöss?

– Vad man är kapabel till när det verkligen behövs, tålamod och att ”rätt” lösning inte alltid är den bästa. Att allt kanske inte är som man vill ha det, men det är helt okej. Det är kontrasterna som gör dagarna olika. Dessutom har jag blivit bättre på att använda uttryck som babord och styrbord som jag inte trodde behövdes när jag kastade loss första gången 2012.

När tänker du komma hem igen?

– Relativt snart. Nu är det två världshav, fem kontinenter, en pandemi och fyra år sedan sist så det är väl dags!  

Foto: Privat

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar