Nu har Greta-effekten även nått seglingsvärlden. Efter den svenska klimataktivistens gratisresa över Atlanten har det blivit än mer populärt att lifta över världshaven. – Det är naturligtvis en trevlig trend, men man ska komma ihåg att ..." /> Allt fler ”Greta-liftar” över Atlanten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Allt fler ”Greta-liftar” över Atlanten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Allt fler ”Greta-liftar” över Atlanten

16 januari 2020 – 21:41 En kommentar
greta thunberg

Nu har Greta-effekten även nått seglingsvärlden. Efter den svenska klimataktivistens gratisresa över Atlanten har det blivit än mer populärt att lifta över världshaven.

– Det är naturligtvis en trevlig trend, men man ska komma ihåg att det inte är utan komplikationer och risker att lifta över Atlanten, säger Claes Wessberg, ordförande i SXK Medelhavsseglarna.

Brittiska tidningen The Guardian beskriver hur det blivit trendigt att ”Greta-lifta”. Som exempel nämns Sailboat Hitchhikers and Crew Connection, en Facebookgrupp för både dem som vill lifta med segelbåt och för segelbåtsägare som söker besättningsmedlemmar. Medlemsantalet har ökat i rekordfart till över 21 000 på bara några veckor. Ett tydligt samband med både Greta Thunbergs uppmärksammade segellift över Atlanten och tidsandan med klimattänk och miljömedvetenhet.
– Folk vill minska sin konsumtion och resa hållbart. Det är den perfekta kombinationen på en segelbåt, säger Daniel Krause som driver Facebookgruppen, till The Guardian.

Genom att hjälpa till ombord får du en fri resa över världshaven.
– Det är inget nytt fenomen, det har funnits länge och är ett av de vanligaste sätten att ta sig runt på havet. Ett bra sätt för den som inte har så gott om pengar eller egen båt, men gärna vill ge sig ut på en längre segling, säger Claes Wessberg.

Att segellifta är en bra chans för ungdomar att komma ut och se sig om i världen, men det är inte utan risker.
– Att vistas ombord på en liten båt under stundtals besvärliga förhållanden är ju inte helt problemfritt. Det finns exempel då det har kommit med folk som inte har passat in i besättningen och det har blivit slitningar ombord.

Att hoppa av ute på Atlanten är inte lätt.
– Nej, blir det bekymmer då är det ju inte mycket att göra åt! Men i stort sett tycker jag att det här är en trevlig trend. Bara man är väl förberedd.

Claes tips till segelliftare

Välj båt med omsorg
”Se till att båten är välskött och välutrustad med blandad besättning. Att till exempel segla som ensam kvinna ombord med bara manlig besättning kan säkert ha sina sidor.”

Lär känna besättningen
”Hjälp till att sjöstuva och skaffa förråd före avsegling. På så sätt får du en uppfattning om båtens kvalitet och lär känna besättningen innan ni ger er ut på havet tillsammans.”

Cecilia Hahne Hilgers

,

En kommentar »

  • Jerka skriver:

    ”Att till exempel segla som ensam kvinna ombord med bara manlig besättning kan säkert ha sina sidor.”
    Jag antar att ni anser att även omvända förhållandet gäller?
    ”Att till exempel segla som ensam man ombord med bara kvinnlig besättning kan säkert ha sina sidor.”

    Om inte, är ni ännu mer illa ute…