Anna Drougge var den första svenskan i Whitbread Round the World Race 1997–98. I dag peppar hon unga tjejer att kappsegla. Sedan ett år tillbaka är Anna Drougge mentor i The Magenta Project Mentoring Programme. Ett ..." /> Anna Drougge vill vara en förebild | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Anna Drougge vill vara en förebild | På Kryss
Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

Anna Drougge vill vara en förebild

2 mars 2021 – 10:44 Kommentarer inaktiverade för Anna Drougge vill vara en förebild
Anna Drougge vill vara en förebild

Anna Drougge var den första svenskan i Whitbread Round the World Race 1997–98. I dag peppar hon unga tjejer att kappsegla.

Sedan ett år tillbaka är Anna Drougge mentor i The Magenta Project Mentoring Programme. Ett internationellt projekt som kopplar ihop kvinnliga seglare med olika mentorer från seglingsvärlden i syfte att få fler tjejer att kappsegla. Förra året var hon mentor åt en danska som ville komma med i OS-truppen.

– I år har jag en svensk tjej som har seglat mycket matchracing, men vill segla mer off shore. Om man kan dela med sig av sina erfarenheter och någon kan dra nytta av dem är ju det otroligt roligt.

Hennes eget seglingsintresse väcktes tidigt. Som tonåring gick hon i seglarskola hos Kryssarklubben på Atlantica och Gratia och var med i Tall Ship Race. Något hon minns som en rolig tid, med gott kamratskap och en stark laganda.

När hon började segla laser föddes kärleken till kappsegling. Sedan följde intensiva tävlingsår med bland annat två Whitbread/Volvo Ocean Race. Då märkte hon bland annat hur olika män och kvinnor beskrevs i pressen. Genom Magenta-projektet hoppas hon att en förändring är på gång och att hon själv, genom att fortsätta segla så länge som möjligt, också kan vara en förebild. Hon seglar fortfarande så mycket hon kan och hoppar in där det behövs. Oftast blir det ett Gotland Runt varje år och ett par, tre regattor och tävlingsfokuset finns fortfarande kvar. I framtiden finns fler både drömmar och mål. Inte minst sedan havskappseglingen kom in i OS-programmet.

– Det är klart att det öppnar upp olika möjligheter och gör att någon form av gnista har tänts. Segling är ju inte så himla åldersfixerat utan bygger mer på erfarenhet, säger Anna och konstaterar att det vore kul om hon fick chans att vara med på något sätt.

Till dess fortsätter hon att segla, inte bara double hand utan även i andra klasser och båtar.

– Det är ju det som är det roliga med segling. Att det känns som om det hela tiden finns mer att lära!


Faktaruta:

Anna Drougge

Ålder: 52 år

Bor: På Dalarö

Familj: Gift med Jonas, sönerna Max, 16 år, och Felix, 15 år.

Gör: Avdelningschef på Vattenfall.

Båt: En motorbåt och en J 80.

 

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–21.